2018-01-09 248 瀏覽
來到香港仔食lunch, 諗住搵間新野試下,見食評(好似)不錯所以去左呢間。呢排天氣凍凍地所以叫左牛肉壽喜燒,滿心歡喜諗住食個熱騰騰的牛肉壽喜燒+白飯,暖在舌頭後再暖在心頭。可是,我錯了…我真的錯了….佢一放低,我首先呆左呆,點解壽喜燒下面無火燒住既?算,唔緊要,我諗可能裡面的汁/湯夠熱呢?我又錯了….望一望碗野,上面一層紅噹噹的生牛肉,旁邊係一隻全生既蛋。再深入研究一下,咦?d汁/湯唔係滾既?當你將凍既生牛肉同一隻生蛋放落一碗唔熱的汁/湯裡面,學過常識既小學生都應該能告訴你咁樣做係會令成碗野溫度大大下降,佢地亦都應該可以告訴你進食未煮熟的食物好易出事的。我冒住生命危險試下d僅僅變左色既牛肉,好 un……… 諗諗下實在唔值得用我生命去博去食佢d牛。好。我食菜,無死喇掛?我再三……..錯了。菜,是酸的。當時我真係好餓,但我硬著頭皮食左三分一已經好想嘔,真係頂唔順。我上面一路寫係用汁/湯,因為我根本唔知佢想碗野係點。話佢汁佢又唔夠濃,話佢係湯佢又太鹹。總之亂七八糟,一塌糊塗,不知所謂。最後好想多謝讀者睇到呢度,我寫到都驚心動魄因為從來無食過咁難食既野。我真係好希望有時光倒流,令我從來無入過

最後好想多謝讀者睇到呢度,我寫到都驚心動魄因為從來無食過咁難食既野。我真係好希望有時光倒流,令我從來無入過呢間餐廳半步。奉勸大家,安全要緊,小心為上,飽讀常識,珍惜生命。
2018-01-05