2022-08-03 225 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗荃灣調查呢間古早味台式小店,相信好多吃貨同餓底我一樣都唔知個厝字點讀,佢個音讀錯,係台語老鄰居咁解,好耐之後已經喺大角咀見過呢間小店有好多排隊幫襯,今次終於調查到佢喇🍜 大腸麵線(小) $32📸表示個麵線一上枱已經聞到好懷念嘅台灣味道,咪睇佢係細碗嘅,其實份量都算好多🙋🏻‍♂️表示個麵線食落好掛汁,個湯底非常濃稠,但完全無漿口嘅感覺,大腸滷得好入味,口感煙韌,呢個麵線充滿住熟悉嘅台灣味道🍖🍚滷肉飯(小) $32📸表示個滷肉飯都唔算細碗,滷肉嘅比例都多嘅,坦白講間間嘅滷肉飯賣相都差不多,可能係多隻滷蛋或者幾粒蔥花嘅分別,視覺上無咩吸睛地方可言,但對一個滷肉飯控嚟講,佢永遠都有種講唔出嘅魔力🙋🏻‍♂️表示個滷肉飯食落肥瘦適中肉質軟稔,夠juicy,overall都算合格,亦都有熟悉嘅台灣味道🥚🫔超濃芋泥蛋餅 $40📸表示蛋餅多數都係鹹味為主,而呢個蛋餅係甜嘅,入面包住滿滿嘅芋泥,夠晒特別,仲要係其中一樣招牌,點可以唔試試佢🙋🏻‍♂️表示個蛋餅食落啖啖都係超濃郁嘅芋泥,口感軟綿幼滑,另外佢有一碟平時點蛋餅個醬,但甜嘅蛋餅配呢個鹹嘅醬食落唔係好夾,建議唔點個醬會好啲📈吃貨指
大腸麵線
🍜 大腸麵線(小) $32