2019-06-12
我自認係濃味主意者,所以雞煲/邊爐係百吃不厭。今次唔係第一次食倫哥,但係唔知點解覺得每次嚟食都有少少新驚喜;而且每一次嚟食都會覺得自己食會票價,真係唔明究竟佢賺到幾多錢🤔飲品自助區有兩大個雪櫃嘅野飲可以揀,包括多款汽水、特色韓國罐裝飲品、無糖嘅綠茶/烏龍茶、自家製嘅五花茶/檸檬薏米水...前菜 (冷盤)- 醃蘿蔔- 日式芝麻醬滑豆腐 - 刺身拼盆*總共有5款刺身,十足食放題一樣。幾款刺身裡面最欣賞就係隻牡丹蝦,夠大隻夠新鮮,成隻放入口食有幸福嘅感覺。前菜(熱碟)- 鑊仔飽魚+花膠 - 蒜蓉粉絲蒸蟶子*味道夠晒濃,加埋啲蒜蓉同蔥嘅香,正呀!主菜(一)雞煲 + 豬皮&魷魚食過倫哥嘅雞煲就會知,味道濃得嚟唔會太油。我欣賞個雞煲入面有好多料頭,食落好有層次,有時食到陣陣嘅蒜香,有時又會有啲啲茴香味。美中不足嘅係啲紫洋蔥切得唔夠大塊同埋唔夠多。辣度夠分明,可以揀唔辣-bb辣-小辣-中辣-大辣;平時食開辛辣麵辣度嘅我今次叫咗小辣,食得舒服,唔會keep住要飲水解辣/解麻,亦不至於冇辣冇刺激。下一次都可以考慮試下中辣哈哈純粹個人preference,相比起一字品牌嘅雞煲,我覺得倫哥雞煲更勝一籌,因為
飲品
前菜 (冷盤)
- 醃蘿蔔
- 日式芝麻醬滑豆腐
- 刺身拼盆
前菜(熱碟)
- 鑊仔飽魚+花膠
- 蒜蓉粉絲蒸蟶子
*味道夠晒濃,加埋啲蒜蓉同蔥嘅香,正呀!
主菜(一)雞煲 + 豬皮&魷魚
純粹個人preference,相比起一字品牌嘅雞煲,我覺得倫哥雞煲更勝一籌,因為我較喜歡佢麻同辣嘅平衡,唔會過份麻,要花好多時間去恢復感覺。另外倫哥雞煲啲汁嘅杰度比較適中,食落唔會覺得落咗好多生粉去打嗰芡汁!
主菜(二)火鍋:3.6牛乳豬骨湯底
今次試新湯底,叫咗3.6牛乳豬骨湯底。聽到3.6牛乳,即時就會聯想到係白色嘅湯底啦!點知,煲湯拎到嚟嘅時候,竟然係微黃色嘅!嗰刻真係有啲啲失望,為咩要加咁多油呢?唯有趁煲湯你滾起就開始撇油啦🤷🏿♀️撇下完發現都撇咗成碗油出嚟!如果照單全收照打邊爐,會白白食好多額外嘅油落肚架,嘥咗啲quota喺呢啲非必要嘅油度就無謂啦。
好,講返煲湯,撇完油終於見到真身,白白滑滑,係靚嘅!
火鍋配料:
- 菜盆 (4-5款菜)
- 炸魚皮拼響鈴
- assorted 丸 + 雲呑/水餃 + 午餐肉
- 新鮮多肉嘅蝦滑+ 有墨魚嘅墨魚滑
- 油脂平均嘅牛頸脊
- 海鮮拼盆 (包括:鮮蝦、龍躉片、比目魚塊、脆鯇、刀貝、蜆仔、蟹)
*全部都係任加 (除咗牛頸脊)
甜品
喺包到不行了想埋單嘅時候,店員仲好溫馨提示我地,記得仲有甜品呀!哈,就再食啦!依稀記得之前有喺度食過好好味燕窩燉奶,原來已經轉咗喇,今晚嘅甜品有驚喜,係凍嘅椰汁燉燕窩,真係估你唔到。夠冰凍,唔太甜,多燕窩,抵!