2019-01-21
同家人週末中午嚟到呢間位於金巴利道嘅圓山台灣料理飲茶。我哋點咗個午市商務二人套餐 ($288) 及另外加點咗兩款食物。套餐揀咗:台式小籠包 - 小籠包皮夠薄略帶少少煙韌唔會一夾就爛,入面係鮮幼嘅肉餡及湯汁,皮薄餡靚,正!金網煎窩貼 - 同樣皮簿餡靚,窩貼底係香脆嘅金網,好睇又好食。雪耳椰子煲老鷄湯 - 呢個套餐嘅湯一上枱已經聞到好香嘅椰子味,飲落除咗好香椰子味,仲有香濃鷄味,味道鮮甜,足料好飲。三杯鷄 - 用一杯米酒、一杯麻油及一杯醬油烹調嘅台灣名菜。呢道三杯鷄香氣撲鼻,而且十分入味,絕對值得一試!阿里山桂竹筍 - 以半肥瘦嘅五花腩絲炒爽脆鮮嫩桂竹筍,香辣又惹味。肉燥飯 - 肉燥以半肥半瘦嘅豬肉粒為材料,調味得宜,而且入面嘅肥豬肉粒入口即溶,味道甘香,好食又唔會膩。另外點咗:剁椒蒸魚雲 ($68) - 魚雲多肉,肉質新鮮嫩滑,醬汁香辣中帶點微酸,有提鮮效果,令到魚雲味道更鮮美。麻辣鴨舌 ($78) - 味道香口惹味, 鴨舌肉質爽滑,如果麻味再重少少就更加正。整體感覺,位置坐得舒服,同時提供港式及台灣美食,而且味道相當唔錯,絕對係個唔錯嘅選擇!
套餐揀咗:
另外點咗: