2022-11-28
好快又一個禮拜,一去到週末就當然係周圍搵吓一啲新地方新餐廳,🤪而呢一次行過上環就可以花更多時間周圍行走一下,無論係影相定係休憩定係食食到依然有一種神秘感。😙喺周圍行嘅歌情亦都不忘搵吓一啲簡單方便嘅小主食。咁就零瀉寫意。 除咗漢堡之外,而家都慢慢開始興起珍珠堡又或者係沖繩飯團。😍就好似將一碗飯濃縮成為用手可以拎起嘅配搭。所以喺飯丸屋呢一度每一種飯卷都係好似一碗飯咁樣,簡單又方便又好味😋泡菜燒肉握飯團— 🍙一見到呢一款即刻諗起香噴噴又辣嘅泡菜豬肉石頭飯,非常之韓式。 而且每一層都係真材實料,亦都用料唔少。🍙而呢一度為咗推崇健康,亦都有多一個選擇就係可轉用新餐肉,咁就更加係零負擔。 🤗可以大約講吓總共都有幾層,當然泡菜一層肉一層芝士一層,🧀厚度當然亦都係比想像中更厚,泡菜每一塊算係幾完整,就唔會切碎,仲要帶一點辣味,🌶️周圍烤肉提供更香更多姿多彩嘅味道,全部都採用左瘦肉減少肥膩感覺。🥓至於新餐肉雖然同真正嘅午餐肉有距離,但係色澤同埋外表上實在太似,所以有時出於健康着想,當然就選用新餐肉代替,但味道依然不減🥩麻薯波波— 🍠淨係食一個飯團又點會夠呢?最好當然要嗌埋小食咁先至係Perfect,新鮮即
泡菜燒肉握飯團
泡菜燒肉握飯團
麻薯波波— 🍠淨係食一個飯團又點會夠呢?最好當然要嗌埋小食咁先至係Perfect,新鮮即整嘅麻薯波波就有兩款嘅味道,🥔軟滑嘅內餡出邊就有脆皮包住,綿綿嘅質地再加上番薯獨有嘅甜味咁嘅小食🍠煙韌又好味🍡
麻薯波波
飯丸屋 (福陞閣) (上環)
上環皇后大道中378號福陞閣地下14號舖