2024-02-28 178 瀏覽
首先,我係用外賣app下單自取,但在取餐到了店舖後,仍需等候約10分鐘。如果食物質素ok其實等一下也可以,但最後是出乎意料地難食⋯⋯材料方面是可以的,蛋和餐肉等等,醬汁都正常但問題是飯的部分,實在難以下咽,更恐怖是當中竟混有半熟生米!圖片可見,基本上已看不出飯粒,全部爛成一團如同漿糊狀,而見到飯粒形狀的,正是半生米也許係煲飯出現問題,導致部分煮爛了部分卻未熟,而同時有人龍在等,所以就有理無理照出貨先。挺不愉快的用餐經驗,附近有眾多選擇,未必會再光顧。

材料方面是可以的,蛋和餐肉等等,醬汁都正常

挺不愉快的用餐經驗,附近有眾多選擇,未必會再光顧。
2024-02-28
10 分鐘 (外賣自取)
2023-11-17 228 瀏覽
斜路上嘅吸睛可愛飯糰店❤️去完尼泊爾行山後,返嚟要搵啲好嘢食獎勵下疲倦嘅肚皮。返工嘅第一餐中午,搵咗呢間有啲文青、又有啲可愛風嘅沖繩飯糰外賣店。我同同事都叫咗套餐包括小食和飲品。餐牌設計覺得佢哋好用心,有蛋奶素食供選擇,餐肉仲可升級做新餐肉!好岩素食人士或想食清啲嘅朋友。🍙炸蝦天婦羅飯糰🍙明太子干貝酥飯糰🍢麻糬波波🍗日式炸雞🥤黑芝麻豆漿 & 蜂蜜檸檬整體上我哋都覺得好好食,特別係麻糬波波有驚喜,煙靭彈牙,拎到返公司食仲係熱辣辣❤️ 炸雞口感似台式鹽酥雞,有多款醬汁可以㨂。炸蝦天婦羅飯糰都要一讚,係脆卜卜嫁🫢我仲諗住會焗到腍咗。份量比較適合女仔😉✨

🍙炸蝦天婦羅飯糰

🍙明太子干貝酥飯糰

🍢麻糬波波

🍗日式炸雞

🥤黑芝麻豆漿 & 蜂蜜檸檬

• 炸蝦天婦羅
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍙🍙🍙🍙🍙🍴🍽🍴🍽🍴🍽-Set 1 $80 🆙🍙飯團🥢Double 炸蝦芝士🍟小食🥢麻糬波波 🧋飲品🥢紫薯豆漿飯團嘅餡料好豐富,有兩隻炸蝦天婦羅、澳洲車打芝士、沙律醬、炒蛋、餐肉。炸蝦保持到脆身,加埋其他材料令到整體口感好有層次。麻糬波波有地瓜同紫薯兩種外皮,波波嘅煙韌脆皮包著軟滑嘅芋頭蓉,好有嚼勁。第一次飲紫薯豆漿,有淡淡嘅紫薯味,甜甜哋幾特別,事後先知原來可以揀無糖版!Set 2 $62 🆗🍙飯團🥢日式炸雞 🍟小食🥢薯條配明太子醬🧋飲品🥢冬瓜檸檬茶日式炸雞飯糰有3件炸雞、炒蛋同午餐 肉、澳洲車打芝士、芥末醬。炸雞外皮香脆,肉質滑嫩多汁。減鹽午餐肉食落冇咁有罪惡感,配埋芥末醬酸酸甜甜,令人忍唔著一啖接一啖咁擺入口😋。🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.75/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍙🍙🍙🍙🍙🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 飯丸屋 (福陞閣) (上環)上環皇后大道中378號福陞閣地下14號舖-#bakdiu日式 #bakd
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍙🍙🍙🍙🍙🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.75/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍙🍙🍙🍙🍙🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 飯丸屋 (福陞閣) (上環)
上環皇后大道中378號福陞閣地下14號舖
#bakdiu日式 #bakdiu外賣 #bakdiu上環 #bakdiu中西區
2023-11-04 147 瀏覽
有時做嘢比較趕,會買一個飯糰就當午餐,但係食飯團嘅話又有啲乜嘢好推介呢?所以我決定同大家介紹一下飯丸屋嘅飯糰。而且依度嘅飯糰有得加$20,跟餐配一個小食同飲品,所以個人都覺得幾抵。而且基本上每一個飯團都好大份裏面夾有餐肉同埋蛋,好豐富。我就揀咗個海苔醬卡拉雞同埋明太子干貝穌,兩個獎都好好食海苔醬非常之香,而明太子醬配住炸干貝,真係幾夾。而小食亦都有得揀好唔同口味嘅炸雞同薯條,有蜜糖芥末,椒鹽,激辛等等可以選擇,啱晒我依啲鍾意食辣嘅人。而飲品亦都有好多選擇,而且都相當健康有豆漿泡茶等我叫咗佢嘅白桃烏龍茶,都幾香下。不過對我嚟講依個飯團份量真係有啲大,對於我依啲細食嘅女仔來講,我一個飯糰都食唔晒🤣希望佢遲啲可以出一個細份量小小嘅飯團啦🤣🤣。

經過試下時間係已過lunch時間 所以等得吾太耐$46明太子飯團但個size真係太細了..兩三啖就冇左Size細都算了 醬小得可憐乾啃半個飯團希望店主明白 已經係配炸加上又係飯團冇醬感覺真係會非常乾 亦吾好食之前試過第d分店吾會咁細份量 亦吾會咁小醬份量又小醬又小到咁感覺真係好差另外加$13章魚小丸子 得2粒是的冇睇錯 係兩粒而且有點硬整體$60食完吾知食左d咩我一個普通女仔 當lunch 都吾夠非常失望絕對冇下次
經過試下
時間係已過lunch時間 所以等得吾太耐
$46明太子飯團
但個size真係太細了..
兩三啖就冇左

我一個普通女仔 當lunch 都吾夠
非常失望
絕對冇下次
2023-09-24 101 瀏覽
📍 飯丸屋 (福陞閣) (上環)上環皇后大道中378號福陞閣地下14號舖老少咸宜指數:❤️❤️❤️❤️❤️今日5月5號係日本兒童節🎏當然要食返啲日本美食啦🇯🇵呢間飯丸屋係港島九龍新界都分別有開設分店😁同小朋友周圍去玩時 行行下見肚餓都可以食到🥰而且飯團設計好特別 唔係普通三角形飯團 而係好似三文治咁🤓見到層層分明嘅餡料😆相信無論外表上係兒童🧒還是心境上一直都係兒童嘅各位朋友仔🤪都會未食先興奮😆-炸蝦天婦羅握飯團🍙勁香紫菜味😆聞落去已經極度刺激食慾😝眼見厚厚嘅玉子燒🍳同厚切午餐肉🐷口水都流哂🤤而炸蝦都勁鬆脆🍤一口咬下炸蝦 玉子 午餐肉三款餡 再搭配其店內秘製沙律醬汁嘅飯團🍙真係十分之好食😍-明太子干貝酥飯團🍙同樣嘅紫菜 玉子 午餐肉🙋🏻‍♀️但呢個係配搭左香炸北海道帶子🐚同秘製明太子醬汁💓已經完全又係另一道美味啊😻帶子又大又鮮甜 同咸咸嘅明太子醬一齊食🤩中意食帶子嘅朋友仔真係必點啊❤️‍🔥好食指數:❤️❤️❤️❤️❤️如果跟餐叫 仲可以配上薯條🍟同埋飲品🥤作為輕小食又得💁🏻‍♀️正餐都得🙆🏻‍♀️相當抵食🤣真係好好食嘅飯團🍙下次小編要再試其他口味先😋💕
📍 飯丸屋 (福陞閣) (上環)
上環皇后大道中378號福陞閣地下14號舖

老少咸宜指數:❤️❤️❤️❤️❤️

-炸蝦天婦羅握飯團🍙

-明太子干貝酥飯團🍙

好食指數:❤️❤️❤️❤️❤️
2023-08-05 145 瀏覽
今日突然想食飯糰,又唔想食華xx,於是行遠少少去上環買飯丸屋~▪️海苔醬卡拉雞沖繩飯團因為即叫即整,拎上手熱辣辣。卡拉雞其實就係炸雞,炸得酥脆,食落juicy。加埋玉子燒、午餐肉,口感豐富。海苔醬鹹鹹甜甜,增添風味▪️麻糬波波 (地瓜紫薯)麻糬波波煙煙韌韌,有咬口,而且地瓜味同紫薯味都好出,有驚喜▪️蜂蜜檸檬夏天飲夠晒fresh,同埋佢係冇冰嘅,唔會令嘢味道變淡飯丸屋📍上環皇后大道中378號福陞閣地下14號舖

▪️海苔醬卡拉雞沖繩飯團

▪️麻糬波波 (地瓜紫薯)
麻糬波波煙煙韌韌,有咬口,而且地瓜味同紫薯味都好出,有驚喜

▪️蜂蜜檸檬
夏天飲夠晒fresh,同埋佢係冇冰嘅,唔會令嘢味道變淡

飯丸屋
📍上環皇后大道中378號福陞閣地下14號舖
2023-05-18 210 瀏覽
因為最近突然在ig看見很多人打卡所以想試很耐雖然只有數人排隊但也等待了大概20分鐘應該是因為太多外賣單🍙炙燒明太子飯糰 升級新餐肉🥤桂花烏龍茶🍡麻糬波波(地薯/紫薯)$58雖然飯糰弄出來沒有照片中那麼有層次(也可能是因為叫咗比較普通的款色)但也是好吃的是他中間那層明太子沙拉醬再配合新餐肉的口感一級棒桂花烏龍茶桂花味很重甚至大個茶味感覺可以用裏面的茶包再沖多杯波波口感挺得意一層麻薯裏面是紫薯或者地瓜蓉可惜是不夠熱🍙松露炒菇飯糰 升級新餐肉🍵抹茶豆乳🍟蜂蜜芥末薯條$66十分驚喜 +$3可以由普通餐肉升級到新餐肉可以同行的朋友雖然是素食者也能叫一個飯團試試看請飲品用的是豆乳而不是用牛奶使素食的朋友也不禁感歎美味又對素食者友好

因為最近突然在ig
看見很多人打卡所以想試很耐
雖然只有數人排隊
但也等待了大概20分鐘
應該是因為太多外賣單

🍙炙燒明太子飯糰 升級新餐肉
🥤桂花烏龍茶
🍡麻糬波波(地薯/紫薯)

雖然飯糰弄出來
沒有照片中那麼有層次
(也可能是因為叫咗比較普通的款色)
但也是好吃的

而不是用牛奶
使素食的朋友也不禁感歎
美味又對素食者友好

2023-05-18
🏃🏻‍♀️平日貪方便飽肚, 會揀XX結角飯糰🍙今日換換新口味😙, 試一試呢間🇹🇼台灣×沖🇯🇵繩的過江外賣小店🥡🌟專售//沖繩飯糰//🍙飯糰係新鮮手作, 製作需時🕑~約需時10分鐘製作時間👩🏻‍🍳📱另可掃店舖的QR code 預先落單🥡咁就可以🍴Lunch time減省等候時間啦~🥳✴️Combo Set: +$13 配小食or飲品 +$20 配小食➕飲品🔸🇰🇷泡菜燒肉飯糰🍙 $45 7/10❕期間限定口味❕見到唔洗諗, 即刻叫呢款😆🤪飯團size=🍙x2🤤外型好豐富好飽滿,十分吸引😽一層泡菜一層燒肉🥓夾埋沖繩飯團👉🏻固定班底(雞蛋卷🥚+午餐肉)😌層次分明, 顏色亦十分吸引食慾🤩泡菜係一整塊, 唔會太辣👌🏻份量十足, 食完十分飽肚😋🥗更輕盈の選*可+$3轉新餐肉🔸明太子干貝酥飯糰 $45 7/10小店的炸物都炸得十分好😲干貝酥炸粉輕薄, 仲卜卜脆😚🥺明太子醬再多啲會更開心~😛🔸麻糬波波 6.5/10即叫即整❗️共有2️⃣款味道: 地瓜🟠紫薯🟣薄薄的脆皮內裡煙韌軟滑😻紫薯波波入面仲有啲芋頭餡~☺️🔸日式抹茶豆漿🍵 7/10🥛豆漿款式十分多🤩有黑芝麻⚫️、紅茶🫖、紫薯、胚芽🙌🏻最後揀咗✨人氣之選的

🏃🏻‍♀️平日貪方便飽肚, 會揀XX結角飯糰🍙
🌟專售//沖繩飯糰//

🍙飯糰係新鮮手作, 製作需時🕑
~約需時10分鐘製作時間👩🏻‍🍳

📱另可掃店舖的QR code 預先落單🥡
咁就可以🍴Lunch time減省等候時間啦~🥳

✴️Combo Set:
+$13 配小食or飲品
+$20 配小食➕飲品

🔸🇰🇷泡菜燒肉飯糰🍙 $45 7/10
❕期間限定口味❕
見到唔洗諗, 即刻叫呢款😆🤪

飯團size=🍙x2
🤤外型好豐富好飽滿,十分吸引😽

一層泡菜一層燒肉🥓
夾埋沖繩飯團👉🏻固定班底(雞蛋卷🥚+午餐肉)
😌層次分明, 顏色亦十分吸引食慾🤩
泡菜係一整塊, 唔會太辣👌🏻
份量十足, 食完十分飽肚😋

🥗更輕盈の選
*可+$3轉新餐肉

🔸明太子干貝酥飯糰 $45 7/10
小店的炸物都炸得十分好😲
干貝酥炸粉輕薄, 仲卜卜脆😚
🥺明太子醬再多啲會更開心~😛

內裡煙韌軟滑😻
紫薯波波入面仲有啲芋頭餡~☺️

🔸日式抹茶豆漿🍵 7/10
🥛豆漿款式十分多🤩
有黑芝麻⚫️、紅茶🫖、紫薯、胚芽
🙌🏻最後揀咗✨人氣之選的抹茶味🍵
飲之前最好先搖勻🫨
豆漿同抹茶兩者味道融洽
雖然係固定甜度, 甜度剛剛好👍🏻

🔸無糖豆漿 7/10
💪🏻想食得更健康, 可以✅揀無糖版
🥳豆味濃郁~
2023-05-06 115 瀏覽
個麻糬波波係幾好食嘅。但係唔建議去嗌佢地嘅外賣。嗌過佢地兩次外賣,但係兩次外賣嘅麻糬波波都係得一款口味。一係就剩係得番薯,一係就剩係得紫薯。但係睇返openrice其他評價又會有齊番薯同紫薯兩款口味。
外賣送餐
2023-03-23 118 瀏覽
今天lunchtime在openrice 見到限時優惠,原價$43的沖繩經典飯糰+咖哩可樂餅,特價$28,於是order一試。預計12:39可取餐,12:44才有得取。回到公司先試可樂餅,可樂餅仲熱,味道較淡,咖哩味也較輕。薯蓉不算滑。飯糰有一片午餐肉和玉子,飯似乎沒有調味,飯和蛋中間有一層白色沙律醬(有小許酸味,可能是奇妙醬)。整體味道淡口,餐蛋治應該好味好多。如果係正價,我會覺得太貴了。

預計12:39可取餐,12:44才有得取。

沖繩經典飯糰+咖哩可樂餅

沖繩經典飯糰

如果係正價,我會覺得太貴了。
2023-03-23
2023-02-02 124 瀏覽
每日繁忙的工作節奏好似讓每個人忘記休息,忘記食飯,忘記自己原來好有多選擇。今日,我比平時早左去lunch, 發現原來上環系有甘多不同既食肆,今日我既選擇系: 飯丸屋。比起每日食開的米線,茶記,雙餸飯,我竟然可以系度搵到驚喜。揀左雞扒飯團(咬起上口個雞扒系好滑,唔會太油,絕對唔系快餐店既雞扒),加飲品和小食套餐都只系$20, 質素同價錢都比起食開既餐廳好,而家夠飽肚。值得推薦比大家😊,自己表示一定會再返黎買
值得推薦比大家😊,自己表示一定會再返黎買
2023-01-30
5 分鐘 (外賣自取)
  • 日式炸雞
2023-01-30 111 瀏覽
之前成日經過都想試今次終於試到啦😚我叫咗個咖哩可樂餅飯團同埋加咗個$13套餐叫咗杯蜂蜜檸檬飯團好好味😋夠飽肚👍🏼原本仲想嗌$20嗰個餐買埋個小食不過驚太多食唔晒所以就叫咗個$13嘅套餐試住先下次可以嗌埋小食想試吓佢個麻薯波波仲有佢個泡菜燒肉飯團,好似好吸引咁下次試試佢先🤤仲有杯蜂蜜檸檬都幾好飲㗎酸酸哋唔會話好甜適合唔太鍾意飲太甜嘅我不過可惜嘅係佢唔可以轉熱因為冬天想飲啲熱嘢暖下同埋員工服務態度唔錯,好Nice 👐🏻
之前成日經過都想試今次終於試到啦😚
我叫咗個咖哩可樂餅飯團同埋加咗個$13套餐叫咗杯蜂蜜檸檬
同埋員工服務態度唔錯,好Nice 👐🏻

5 分鐘 (外賣自取)
2022-12-23 391 瀏覽
🧡💚🤎手作沖繩飯糰🍙下午茶時間,經過依度 俾佢大大嚿沖繩飯糰吸引住😳雖然佢下午茶餐都幾抵食,學生仲有優惠添🤭不過既然一場嚟到,又點可以錯過沖繩飯糰喎!佢選擇都幾多,諗咗陣,都係食期間限定好啲🤪🧡海苔醬卡拉雞沖繩飯糰🧡 $55之前喺台灣食過卡拉雞,先知原來係炸雞🍗飯糰係即叫即整,所以都等咗陣🫣拎上手熱辣辣,特別係卡拉雞外脆內嫩🍗,搭配海苔醬真係香甜好juicy!另外仲加咗$5要芝士🧀芝士同新餐肉完美演繹鹹香味道,令人一啖接一啖!🍙❣️小食+飲品❣️+$20加20蚊有小食又有飲品,何樂而不為呢?😤🤎日式炸雞🤎 原價 $24炸雞都係即叫即整嘅,趁熱食真係好香脆,炸雞份量都唔少🤤沾上蜂蜜芥末醬好滋味!💚日式抹茶豆漿💚 原價 $20食完炸嘢,飲返啲豆漿解一解肥膩感先!抹茶豆漿唔會好甜,保留到抹茶嘅甘香同埋豆香味,入口順滑🍵大大杯好抵飲!呢度主要做外賣生意,所以餐廳冇位坐😆如果真係想嘆飯糰,建議大家拎返屋企慢慢享受🤭飯團大大個 仲可以加料,食完飽足感滿滿呀!BTW記得save post,方便向店員查詢有關飯糰啦❣📍飯丸屋📍上環皇后大道中378號福陞閣地下14號舖仔
🧡💚🤎

📍飯丸屋
📍上環皇后大道中378號福陞閣地下14號舖仔
日式抹茶豆漿
2022-12-17 99 瀏覽
呢間店算係我每個禮拜都食一次,次次水準都可以達到我標準,今次都唔例外😋,一開始抱住試下嘅心態見到咁新奇嘅嘢就試下點知又幾好味😋。咁講下個飯糰先,今次我係試泡菜燒肉,我仲加咗芝士,個口感豐富咗好多,啲燒肉有咬口,紫菜又唔會冧曬,啲飯又唔會好硬,一開始我以為泡菜燒肉冇醬會好乾,但發現原來唔會。再講下杯芝麻豆漿,飲落唔會太甜,而且芝麻粉又唔會令到飲落嘅口感好結,整體黎講幾好。外加我覺得速度算快,而且店員態度幾好。希望下次去可以試下聖誕小食啦~😂😂
外加我覺得速度算快,而且店員態度幾好。
希望下次去可以試下聖誕小食啦~😂😂
泡菜燒肉