銅鑼灣利舞台三期附近呢幾年開新開立了許多大型商場,而位處於開平道既Cubus 更成立了年青人喜愛既食肆商場之一。是日與友人於附近球會活動完成後,來到Cubus 7樓既「玄鮨」,以日本最傳統既omakase 廚師發版日式料理為名,更打造4年米芝蓮推介餐廳之一,絕對不是一件容易事。先講店內裝修,經典日系木色裝修,配以米黃色燈光,整個氣氛相對柔和優雅,令客人有一種心情舒暢既感覺😊😊午市提供既食物選擇亦相當多,以一間omakase 及米芝蓮質素餐廳水準,能提供近10款餐類選擇,已經令人感到佩服☺️☺️友人與我分別點了刺身餐及特盛午餐,同時侍應更提供熱毛巾抹手,此細心行為已令客人加分😎前菜是一款漬物白目魚,醬汁微甜,帶點醬油咸味,非常醒胃🐟🐟油漬燒魔鬼魚翅🐟不得不說,魔鬼魚翅我還是第一次品嘗,魚骨較一般魚軟身,有點似軟骨口感,但魚肉經醬油燒香,外皮脆口🐟🐟刺身拼盤駕到,廚師自行點選8-10款最新鮮刺身予客人品嘗,當中包括特厚吞拿魚、劍魚、甜蝦、帶子等等。特別要介紹吞拿魚入口即溶,瞬間讓你感受到新鮮口感滋味🦐🦐友人既刺身飯同皮出色,包裝三文魚、新鮮海膽、大大粒魚子,以及下方以魚肉片夾入菇菌既配搭,口感

前菜是一款漬物白目魚,醬汁微甜,帶點醬油咸味,非常醒胃🐟🐟

油漬燒魔鬼魚翅🐟

友人既刺身飯同皮出色,包裝三文魚、新鮮海膽、大大粒魚子,以及下方以魚肉片夾入菇菌既配搭,口感煙韌,非常特別😚😚

飯粒是一間日式料理餐廳既靈魂,「玄鮨」壽司飯較一般壽司店飯粒較黏,但不會太濕及張著,一口一口食落滿有鬆軟飯香口感🍚🍚🍚值得一讚😋😋