餐廳: 黃珍珍泰國菜館
資訊:

九龍城舊區由從前既啟德舊機場,到現在舊機場搬遷後,整個舊區發展變化非常大🏢🏡,還記得兒時於九龍城區頭頂是大大架飛機既畫面,已經唔可能再見到,遺下來既係當區出名既地道小食☺️☺️泰國菜於九龍城區最為出名,主要原因是舊機場年化,好多華橋都特意搬到此區生活,泰國華橋亦一樣,故當區亦漸漸多了許多泰式餐廳😎😎「黃珍珍 泰國菜館」🇹🇭係一間當區歷史非常悠久既泰國餐廳,當中以「咖喱蟹🦀🦀」及「咖喱大頭蝦🦐🦐」最為有名🥰🥰是日與家人重返此地,突意走到黃珍珍,重回兒時「咖喱蟹」滋味,當然沒有令我失望🥰🥰🥰1. 黃珍珍招牌咖喱蟹🦀🦀此份量為單一隻蟹份量,落單後約10分鐘左右已有,上枱時已被其賣相完全吸引,濃厚既黃咖喱汁倒在原隻大螃蟹上,已被其霸氣所吸引。黃金咖喱汁混合濃郁蟹羔、洋蔥、綠蔥、椰漿等等,入口一大陣蟹羔味道,而且黃咖哩不算很辣,配上椰漿味道下,醬汁超滑,配白飯絕對一流☺️☺️☺️一手夾起蟹肉,蟹肉絕對不是雪藏貨,加入黃咖哩汁後再炒起,蟹肉夠實淨有肉汁,呢款菜式絕對係100分🥰🥰🥰2. 金柚大蝦沙律🥗🦐🦐濃郁既咖喱蟹配搭下,選了一款經典大蝦沙律🥗,蝦肉數量夠多,而且金柚柚肉超多,已預先拆成柚肉絲,灑上果仁、

1. 黃珍珍招牌咖喱蟹🦀🦀

2. 金柚大蝦沙律🥗🦐🦐
濃郁既咖喱蟹配搭下,選了一款經典大蝦沙律🥗,蝦肉數量夠多,而且金柚柚肉超多,已預先拆成柚肉絲,灑上果仁、咸魚乾、辣油,入口微甘,酸酸甜甜,非常醒胃

3. 泰式龍眼冰😍😍
消暑解渴既龍眼冰,龍眼肉超多,簡單既泰式特飲,已令你心動🥰

4. 泰泰式燒豬頸肉😋😋
兩人既話,小既份量就可以,豬頸肉切得夠薄身,微微既香茅味醃得夠入味,配以酸瓜、蘿蔔,更易入口🥰🥰

黃珍珍泰國菜館絕對沒有令我失望,家人吃得盡興,更重要是兒時回憶既泰國🇹🇭傳統菜式一一重現,更添一絲感動☺️☺️☺️