2025-08-13
入到屯門行街,係屯門時代廣場搵嘢食,估唔到係商場一個唔起眼嘅角落,發現有一間台式餐廳,主打食騸牯牛,仲要係屯門店限定,見市面好少呢類牛可以食,就入去試下。餐廳鋪面唔算大,勝在座位闊落,環境乾淨。睇到鋪頭有騸牯牛,即係被閹割過嘅公牛,脂肪分布會更均勻,肉質也更嫩滑,口感極佳,相當罕有。我地嗌左兩款套餐試下。香煎騸牯牛冧肉牛丸湯麵我地揀左刀削麵配紅燒牛肉湯底,湯底顏色偏深色,味道濃郁。牛冧肉係牛後腿近臀部嘅位置,肉重牛味,外焦內嫩,鮮嫩無比,牛丸亦多汁彈牙。香煎騸牯牛柳粒煎蛋飯牛柳粒煎至金黃,肉質結實,富有彈性,配埋一督就爆汁嘅煎蛋,撈飯一流。套餐加配飲品 — 日月潭紅茶、梨山綠茶跟餐嗌左兩杯台式茶飲,茶味濃,口感清新。甜品:仙草3號、黑糖芋圓波霸刨冰夏日炎炎最後當然唔少得嗌埋甜品,仙草3號除左主角仙草,仲有芋圓、芋頭、紅豆,揀左配桂花茉莉綠茶茶底,比平時配鮮奶或者奶茶更加清新。黑糖芋圓波霸刨冰份量更加大份,有大芋圓、地瓜圓、波霸、珍珠、蜜花豆。甜品方面嘅芋圓相當出色,口感十分煙韌有嚼勁,唔會太硬或太淋。總結而言,騸牯牛有意外驚喜。餐廳仲做緊新品減10蚊優惠,套餐加台式飲品半價,搭配埋甜品
香煎騸牯牛冧肉牛丸湯麵
香煎騸牯牛柳粒煎蛋飯
套餐加配飲品 — 日月潭紅茶、梨山綠茶
跟餐嗌左兩杯台式茶飲,茶味濃,口感清新。
甜品:仙草3號、黑糖芋圓波霸刨冰
總結而言,騸牯牛有意外驚喜。餐廳仲做緊新品減10蚊優惠,套餐加台式飲品半價,搭配埋甜品更加減15蚊,真係好抵,性價比高,芋見好圓係旺角、大角咀、屯門、尖沙咀、上水都有分店㗎,快啲去試下啦,相當滿足。