以前每一次行完山入到深井,總係會去裕記食燒鵝,但始終唔係好就腳,終於而家唔使再入深井就可以食到裕記燒鵝啦!餐廳裝修風格走年輕路線,地方寬躺闊落,坐得好舒適,多人食既話仲可以選擇圓枱添,岩晒一家大細,三五知己。深井燒鵝例牌例牌都已經好大份,夠3-4人食。燒鵝色澤赤紅,鵝味濃郁,油脂比例平均。脂肪經明火燒製後逼出油份,皮脆而且味道甘香。一咬落去,有勁多肉汁,點埋個酸梅醬,絕配!椒鹽鮮魷外出食飯我好鍾意揀啲係屋企好難煮得好食既餸,呢度既椒鹽魷魚絕對無令我失望,選用新鮮魷魚,外層香脆,內𥚃肉質彈牙,口感煙韌。但係食落一啲都唔油膩,可以見到唔會有多餘嘅油份。椒絲腐乳通菜通菜爽脆嫩綠,食落乾而爽,翠綠又惹味,每一啖都有清脆的「滋滋」聲,可見廚師炒得好夠鑊氣!腐乳嘅份量拿捏得好好,太少會唔夠味,過多又會太鹹,呢個係啱啱好。椰香鮮奶桃膠最後食返個甜品中和一下,好足料,碗甜品入面有好多桃膠,而且椰奶香氣撲鼻,香滑清甜又不會過膩,大滿足!

深井燒鵝例牌

椒鹽鮮魷