2019-03-15
之前fb見介紹金鶴鰻魚飯非常吸引,知老公最愛,所以放工後專程過黎同佢朝聖😆我地20:30左右排隊,排到21:00左右,岩岩21:00後8折😍😍正呀!鋪具日式風格,最特別廁所門前用上好多石鋪路,好有日本溫泉既風味。廁所入面仲有大電視😆😆, 仲係免治馬桶,細細鋪頭裝橫用心,真係估佢唔到!金鶴雞白湯拉麵,拉麵賣相吸引,仲有配料非常多,價錢$98,好抵食!有炸牛蒡、日本赤雞肉、叉燒、溏心蛋。炸牛蒡炸到又薄又脆,味道似食緊薯片,但呢個夠哂健康😆赤雞沒有過多的調味,但更帶出雞既嫩滑、鮮甜,叉燒脂肪好小,肉質唔會太乾,夠鬆軟,麵條方面具嚼頭,非常彈牙溫泉蛋雖然唔係勁流心,但浸於湯中後非常入味,蛋味香濃又唔會過熟而湯底更係賣點,白雞湯好濃郁又唔咸,用赤雞慢慢熬湯,好足料總括而言,整個湯底同麵既配搭令人食唔停口,真係必食!鰻魚飯,鰻魚既厚度好似鋸扒咁,勁肥美,望到都流口水啦🤤 外面燒到焦脆香口,肥美鬆化,醬汁亦夠味而且分量啱啱好。鰻魚飯附贈既湯加入左鰻魚骨同鰻魚肝,估唔到連湯都一樣禁出色。難怪大排長龍!
炸牛蒡炸到又薄又脆,味道似食緊薯片,但呢個夠哂健康😆
赤雞沒有過多的調味,但更帶出雞既嫩滑、鮮甜,
而湯底更係賣點,白雞湯好濃郁又唔咸,用赤雞慢慢熬湯,好足料
總括而言,整個湯底同麵既配搭令人食唔停口,真係必食!
鰻魚飯,