2021-06-30 1544 瀏覽
琴日女朋友同我補祝生日,去左食呢間既Omakase。入到去發現其實唔止得Omakase食,佢有分到好多唔同既區域,酒吧、串燒、鐵板燒都有,後來聽返人講呢度有成14000呎,而家諗返真係應該行返個圈參觀下都好。一入店就已經感覺到好grand,每個小區域都係得十個位左右對住廚師,可以話係「小班服務」,區域之間既空間都好大,環境有D暗,有落club既感覺。今次為我地服務既係大倉正孝師傅,佢識講廣東話架,佢話佢已經黎左香港四十幾年。我之前都食過幾次Omakase,但第一次由日本人師傅主理,所以未食都覺得好正宗呀!前菜有兩道,第一道係水雲山芋,師傅話撈均D山芋先食就最好。入口有種清新既酸甜味,而水雲好爽口,配搭住滑嘟嘟既山芋,令人食慾大增,相當開胃。第二道係日本靜岡溫室番茄酸醋啫喱火箭菜沙律:紅色既番茄,黃色既啫喱,綠色既火箭菜配搭出好靚既效果。去左皮既番茄食落都好多汁,而D酸醋啫喱唔太酸,唔會掩蓋到D番茄本身既味道。之後黎既係北海道厚岸生蠔。隻蠔脹卜卜好大隻,有我手掌咁大。師傅已經用左D配料同醬汁調味,同埋係已經起左肉唔會黐住個殼。蠔肉好creamy同冧身,完全唔腥,十分鮮美!而D調味有好淡既
琴日女朋友同我補祝生日,去左食呢間既Omakase。

之後黎既係北海道厚岸生蠔。隻蠔脹卜卜好大隻,有我手掌咁大。師傅已經用左D配料同醬汁調味,同埋係已經起左肉唔會黐住個殼。蠔肉好creamy同冧身,完全唔腥,十分鮮美!而D調味有好淡既甜味,又唔會太搶個蠔肉既鮮味。

再黎係左口魚海膽卷:用左口魚薄薄既魚肉包住creamy既海膽。左口魚味道本身偏淡,但魚肉拌合左海膽既感覺令到D海膽唔會好似一陣風咁就食完,享受既時間可以延長,係一個好好既設計。

然後有雞魚(伊左幾)同火炙金目鯛。

雞魚既肉質比較一般魚生口感較爽,味道係淡D果類。

而火烤過既金目鯛依然保持住魚肉既鮮味,可以先聞下個烤味再食,咁又有烤味又有鮮美,雙重享受。

之後有牡丹蝦。呢個牡丹蝦既擺盤好靚,用蝦尾展開放係前面,同蝦肉一齊放係一片檸檬上面,唔單止顏色靚,蝦肉本身沾上左少少既檸檬汁令牡丹蝦既味道更有層次。

再黎有響螺(粒貝)同烤竹籤魚。
呢個響螺佢會有少少岩鹽伴碟畀你,我未試過響螺片點鹽食,但原來係咁正,因為佢令個螺肉既甜味冇咁寡,我直頭覺得我以前都係食錯哂。

而竹籤魚望落有D似秋刀魚,上面師傅已經用刀切開左一格格,烤過之後既魚肉依然好嫩滑,唔似秋刀魚咁結實,再加埋青檸汁,有種食泰式烤魚既感覺。

然後師傅用紫菜包住岩岩燒好既帶子,親手遞畀我地。粒帶子好大粒,好似食緊飯團咁。半熟既帶子非常鮮甜,用紫菜包住又有D脆口既感覺,都係好有層次既一個設計。

跟住就開始食壽司
第一道係小肌,從未聽過呢種魚,真係孤陋寡聞。佢既肉質有D似鰻魚,不過淡D。師傅話已經有醬汁,唔需要特別點豉油。

之後係深海池魚,味道都係偏淡,完全冇雪味同唔腥。
再黎有赤貝,師傅再顯刀功,將赤貝既邊位都切開一瓣瓣,可能因為表面面積增加左,鮮味都會多D,十分爽甜。

跟住有北寄貝壽司,同我地平時食開紅色既北寄貝唔同,佢係灰色既。後來睇返不來紅色果D係熟左既,灰黑色先係生既,再次覺得自己好背。生既北寄貝感覺爽滑D,好似甜D添。

之後開始係濃味D既壽司,先黎食海膽壽司,留意到師傅可能畀男仔會食多D,我女朋友件壽司有三份海膽,而我果件係有四份海膽係入面!感覺好幸福。

跟住係鰹魚,配有少少薑蔥係上面,魚肉比較有咬口,魚味都濃郁D。

然後係火炙過既黑睦,呢種會烤得熟DD,但都依然食到鮮味。

到我最鍾意既拖羅,肥美甘香唔使講,最神奇既係入口即化既感覺,想係個口食耐D都冇,唔講以為食緊免治肉。

之後有個海鰻,醬汁會比較多,好似同鰻魚有D唔同,肉質會厚D,一樣都係冧唔使咬咁滯。

之後有個好特別既,係用蔥黎整既壽司。呢D蔥同我地平時食開既有D分別,好幼身,味道有少少似沙律菜或者豆苗,偏濃味,未必人人岩,我就覺得唔錯。

侍應然後送上一碗牡丹蝦湯。唔知係唔係頭先食果隻牡丹蝦既頭黎,裡面有一個蝦頭,有好多紅色既蝦膏,仲有三粒細細既丸子,都幾精緻。

之後係拖羅黃蘿蔔飯卷:拖羅配合黃蘿蔔一齊食,爽脆既黃蘿蔔都沾上左拖羅既油香,仲有外層有芝麻既飯,真係有多種既味道架。

最後一道壽司係干瓢卷,師傅話係佢故鄉東京既名物黎,係一種瓜,後來睇返原來係葫蘆瓜,味道爽甜,作為食甜品前清清口腔既一道菜好合適。

甜品有蜜瓜同綠茶雪糕(另外有柚子雪葩揀),蜜瓜好香甜,雪糕都好夠幼滑。

講到最尾不得不提,大倉師傅既服務真係好好,佢好鍾意用本圖鑑書同我地分享返每種係咩魚,而望住佢整野食,我認為都係一種享受黎。唔單止咁,食完飯仲送到我地出門口,望住我地離開視線範圍,呢種待遇好似果D日本既旅館咁,有少少覺得自己去左旅行咁呀。

晚餐Omakase價錢係$1,600,但呢種質素既環境服務同食物都對得住呢個價,值得豪下。
2021-06-29