昨晚是龍舟節前夕(30/5), 我同男友實行預祝龍舟節出出街食下飯...因佢要收9點. 在尖咀都無咩好野食...所以在金巴利道周圍行...因我地都喜歡食上海菜, 所以佢就建議到此店.時近9點半有多, 店內總算有幾台客(如無人, 我就以為佢要收工, 吾敢入) 我地一進內d待應就好好招乎..不過當我睇完個menu, 發覺d set for 2都吾平wor ($188), 吾想太花錢就散叫如下: -1) 豬肉小籠包($40) - 有10隻, 開頭幾驚食左佢就食吾落其他野, 不過男友話包抵就照叫.佢係新鮮即做貨, 皮ok薄,餡有少少汁, 不過吾夠"翡翠"鮮甜多汁. 但價錢較"翡翠"平小小.2) 菲王炒鱔糊(over $68) - 待應推介, 但此items無在menu內見到!!吾知實際價錢. 其實佢吾推介我都想叫, 因是我faviour. 食味方面, 吾錯, 鱔好新鮮, 以油爆得arm arm熟, 好滑. 不過d油就勁多, 我用佢附上既湯匙去but油, 居然but到最少6湯匙pure 油出黎呀?! 好肥呢(*_*!!)3) 炸銀絲卷($10) - 比翡翠平左$2, 而且好大件, 個皮炸得arm

3) 炸銀絲卷($10) - 比翡翠平左$2, 而且好大件, 個皮炸得arm arm好, 內裡既餡(麵包絲)就甜甜地, 幾好味. 不過都係0個句...d 控油功夫吾多得...碟上都留有好多油!

4) 菜飯1小碗(估$12 - 15) - 都係想食所以先叫, 在佢menu內絕無見過1碗飯要幾銀既資料?! 心想, 敢細碗, 吾駛好貴je?! 不過食味真係吾錯, d小棠菜好新鮮, 有菜味, 青青綠綠好靚. 飯方面就加左少少油(may be雞油), 味道係我近幾年食過既較好之選....不過叫呢碗飯就有小小谷氣, 我地向個侍應order要1碗菜飯, 點知呢個人覆左我地order就走左去佢守既"水吧"繼續做野...而我地碗飯就遙遙無期!! 後來, 我地要再向同開我地落order既侍應再落多次先有"飯"食...真係有感"搵食艱難"!!

由於男友要趕車返屋企, 我地食到10點半到, 男友就push我埋單走人...都好rush?! 見到張單仲死...點計都吾知點解要成$162 ! 好貴下bor?! 下次都係食lunch 抵d!
ps. 我地成10點9先正式離開, 但居然仲有人入去食野wor?! 而且間舖已無客, 都吾知佢到抵收幾點?! 門口無有關營業時間資料呢?! (@_@??)