2021-11-22
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。..開業只有數個月的 “Roji” ,餐廳名稱源於日文 「Roji Ura 」有藏身於小巷的意思。的確一不留神,便會很容易錯過了這間位置挺隱秘的居酒屋呢😆 幸好,小妹在去之前做過些功課,便不會迷路了!.居酒屋的環境在入夜後頗有氣氛,有吧檯位置長檯位置等,更有一些室外座位,看到不少人下班後也會來小酌一杯,放鬆一下。餐牌裡的Cocktails和日本酒,也是有不少選擇。.餐廳主打日式料理融入法國菜元素,餐牌上不少食物都使用上日本海產。雖然選擇不多,但當晚所品嘗的菜式都覺得很不錯。.先來一杯店員推薦的Saketini Cocktail $125(Sake | Applewood Gin | Bergamot | Akvavit | Cucumber)雖然我素來都不喝酒,但又輕淺嚐了少許,覺得味道順口,帶點果香,很易入口呢。.Cartilage $98佢地既雞軟骨不同之處,咬落唔係一粒粒圓形小骨,三角形軟骨黎,出面比較少見。薄薄一層既炸粉,灑上紫菜同柚子鹽,香口食唔停。.Scallops $158灸燒帶子刺身,搭配底下
Cartilage $98
Scallops $158
灸燒帶子刺身,搭配底下的清甜柚子汁同萵筍,係一道清新既開胃菜。
Hamachi $168
油甘魚上放了製成啫喱般的昆布和烏魚子等,食落酸酸甜甜好開胃呢,魚味也突出,很喜歡這個配搭,就是價錢稍貴。
Giant Clams $198
用上日本巨蜆,蜆肉大隻,鮮甜肥美,配埋以清酒、牛油同醬油煮成的清酒汁,清甜好吃,食到最後就咁飲埋個清酒汁添!
King Crab Legs $298
主菜有呢個皇帝蟹腳🤤 其實網上睇到相時已經想試下。當中既蟹腳肉加上芥末沙律醬同香草去調味,食落啖啖蟹肉,岩晒我呢個懶人!一旁既蓮藕脆片都夠晒脆,好似食緊薯片咁。
Sando $125
新推出既吉列免治肉碎三文治,混合左免治牛肉和豬肉,加入秘製香料後,裏上麵包糠脆炸而成。熱辣辣的三文治,咬落充滿著肉汁,肉質鮮嫩不乾,還加入了芥末蛋黃醬和炸豬排醬,每一啖咬落都美味多汁,值得一試。
Udon $95
同樣新推出既烏冬面,賣相好似好普通,原來當中加左明太子鱈魚籽同薑蒜醬撈埋黎食真係幾好食,食唔停口,好惹味!(無我至怕既薑味)
Skillet Pan Cake $148
鬆粉晚粉漿加入左白朱古力同棉花糖,熱辣辣端上黎個時好香,面頭係一球焙茶雪糕,茶味突出,不過對我黎講稍甜 (咖哩人話唔覺過甜)。