2020-09-30
呢間位於觀塘工廈的特式café,主角們就係一眾貓貓, 平時看到日本韓國有好多動物café, 可以同佢地近距離接觸, 感覺好似跟人們做朋友咁, 一齊食飯. 如果係貓星人, 一定會十分之喜愛這裡, 一次過同十幾隻貓貓玩, 睇住佢地邊玩邊吃, 簡直雙重療癒效果. 地點方便易搵. 這店子好窩心, 一入門就見到有哂消毒清潔用具, 有消毒噴霧機, 及須套上鞋套, 玩前作準備清潔, 大家都可放心又安心. 來這裡的人不少, 很旺場, 所以最好先預約. 一進內就會被一眾貓貓們吸引住, 在場內穿插, 跟我們互動, 有些見慣世面, 唔怕生保. 而有些貓 好似布偶貓咁則貫徹如一高傲的性格,佢地會乖乖坐在你位置旁, 有特別嘉賓陪食飯, 食得很開心呢. 講返食物, 餐廳是開到6pm, 所以只有中午時間包括午餐及下午茶, 食物種類有意大利飯/ 麵, 沙律, 另外還有扒類, egg benedict 可算豐富. 而下午茶就是2:30pm開始, 有幾款小食選擇. 用了先進的手機下單, 既方便又免落錯單. 仲有好多選項, 例如飲品可少甜少冰, 好user friendly. 我們點了午餐, 法式蘑菇
我們點了午餐, 法式蘑菇燒汁伴牛肉眼扒 $108, 可配意粉/薯菜, 套餐仲包括牛油多士, 餐湯及飲品.
餐湯是南瓜忌廉湯, 好香好濃郁, 口感夠creamy, 味道甜美.
肉眼牛扒份量意想不到地大, 肉質亦夠厚, 但不會韌, 保持肉汁, 不得不提蘑菇燒汁, 絕對係點晴, 更令肉味提升.
薯角亦炸得十分香口, 脆度剛好, 配菜類亦好有心思, 整道菜超出我過往係café食過的食物, 絕對係大餐館的水準. 非常有驚喜, 性價比高.
紅蝦金沙南瓜忌廉意大利飯 $98, 眼個名覺得幾特別, 金沙即係炒香的咸蛋黃, 這個配搭用來配蝦食, 是絕配. 紅蝦十分大隻, 相當有誠意, 紅蝦出名肉質夾彈及蝦味重, 配搭用金沙南瓜忌廉汁來煮的意大利飯, 更提鮮咸鮮味. 汁的濃稠度剛好, 味道不會太濃, 好香好入味, 而飯亦煮到剛好有粒粒口感, 而不會太硬, 特別喜歡這個口感, 這個亦是我認為必食大廚之作. 就食物方面已經加左好多分.
蟹籽青瓜煙三文魚胡麻醬田園野菜沙律 $78
因為有點餓, 再點了沙律吃, 用上新鮮田園野菜, 加上我很喜歡的日式胡麻醬, 整個感覺好fresh, 又帶日本味道, 蟹籽青瓜好爽脆, 加上三文魚, 多重口感, 好清新好吃.
飲品種類夠特色, 有人氣400次咖啡, 芝士奶蓋拿鐵茶類, 花茶等等.
我選左四季春茶拿鐵配芝士奶蓋, 跟餐配$38以上飲品須補差價. 這杯味道茶底夠香, 打出來的奶泡滑度綿密, 芝士奶蓋輕微咸, 出來感覺割捨不同. 估唔到食物質素好, 連飲品都很合我口味.
而花茶亦是女士之選, 真材實料, 茶底亦夠香, 熱飲必選.
整體令我驚喜的還是這裡的食品飲品, 有超一般café的水準, 吃得回味, 我同朋友都大讚, 吃出心機及誠意, 最希望可以開埋晚市, 就算夜晚無貓貓玩, 我估一樣會來幫襯啊.