2017-07-04 155 瀏覽
收工之後去咗旺角行街,諗住食小小野,然後直接去睇戲,再次黎到旺角譽發廣場4樓ge‘億饍’。已經第二次黎啦,真心覺得好食同埋價錢唔貴,平時系附近行開的話ge一個好選擇!!距呢度ge食物種類都幾多,但今日就麻麻肚餓,所以我同朋友就叫咗:生蝦刺身($98)生蝦系我食東南亞菜必點ge菜式之一!!今次當然都唔例外啦,依然系用呢個價錢就食到咁多只生蝦真系幾抵!而且蝦肉扎實彈牙之餘,重點真係在於距個醬汁,青檸同魚露味比較出,點生蝦一流!軟殼蟹牛油果卷($78)如果生蝦系東南亞菜必點的話,呢個軟殼蟹牛油果卷就係我黎‘億饍’ge必點之一!呢度個軟殼蟹米紙卷真係好出色.軟糯ge米紙包住,熱辣辣新鮮炸ge軟殼蟹,軟殼蟹ge size仲要都有咁上下,炸得金黃香脆可口,正!串燒沙爹雞肉($15/1串)+安格斯牛肉($18/1串)呢度個串燒都系唔錯ge!雞肉嫩滑,唔會燒到干真真,而且距個沙爹汁好味,有d花生味系入面,不過都係小小,唔會好濃,而距個牛肉串燒都係,牛肉都係淋,唔鞋,而且都有牛肉味,點埋距個醬食就啱啱好啦~香芒腰果泰式炒飯($88)炒得都幾香口個飯,粒粒分明ge飯粒,入面有d蛋,蔥花等,所以比較香,而且

生蝦刺身($98)

軟殼蟹牛油果卷($78)

串燒沙爹雞肉($15/1串)+安格斯牛肉($18/1串)

香芒腰果泰式炒飯($88)
炒得都幾香口個飯,粒粒分明ge飯粒,入面有d蛋,蔥花等,所以比較香,而且距有d芒果肉一齊炒,幾清新成個飯.

芒果糯米飯($55)
甜品就叫咗芒果糯米飯,真係好中意距個糯米飯系用紫米,呢一點真係好加分,紫米健康之餘,我覺得好適合做甜品,
淋上香濃ge椰汁,加埋時令香甜芒果,一啖糯米飯,一啖芒果,完美的甜品.

椰汁蛋白燉燕窩($62)
朋友突然想試下呢個甜品,等咗都有一段時間,但系落order ge時候,店員都好體貼咁提醒咗我地,所以都無乜所謂,
食落都幾清甜,系冰糖果種甜,椰汁味都好香,有dd蛋白味,而且呢個價錢下,其實系真係可以見到有d燕窩,而唔系
虛有其表,咁我都覺得唔錯ge,不過可能我唔太中意甜,我覺得距略略甜咗dd.應該都幾適合女士們食.

唔錯ge晚飯,的確系值得再黎!