2017-07-21 90 瀏覽
係尖沙咀食左個超高質日本餐。首先餐廳已經睇得出係日本高級餐廳。氣氛高貴又舒服。仲有好多靚酒係側邊。有熱毛巾可以抹手,好似真係去左日本咁。飲住杯熱茶,好寫意。叫左個茄子田樂。燒得好靚。同四川烤茄子唔同,茄子上層舖左一層甜肉燥,好特別既日式肉燥。茄子整得夠實,唔會完全爛曬,好易夾起黎。肉燥味道加埋茄子,口感好滑好肥美。燒到咁真係好考功夫,味道好。味增湯落左個大大粒既蜆肉。飲左一啖,個湯既鮮味係鮮到攻鼻,好惹味!睇落清清淡淡既湯,竟然可以鮮甜到咁徹底。碗湯真係俾左好大驚喜我。之後叫左個拖羅壽司。八塊拖羅壽司,由赤身食到大拖羅。痴線,慢慢食到最肥美。個感覺超正。唔洗點醬油,拖羅既肥美係口中融化,食到我真係融化左。個陣肥美既脂肪分佈同肉既分佈係好均勻,食左一塊已經返唔到轉頭。呢個真係驚喜之中既大驚喜。食完已經唔想再食其他餐廳既拖羅,質數超高。叫左個手打烏冬。烏冬質感煙un,好彈牙。終於食到普通烏冬同好食既烏冬分別。口感好,配清湯都咁好味。星期五晚食呢啲高質野真係好開心,不用靚酒,高質野食已經取代一切。
係尖沙咀食左個超高質日本餐。
有熱毛巾可以抹手,好似真係去左日本咁。
飲住杯熱茶,好寫意。

之後叫左個拖羅壽司。八塊拖羅壽司,由赤身食到大拖羅。