2022-08-28
Franklin 自從換左另一間素食餐廳後,都係第一次黎幫襯,感覺好清新簡約,未食已有放鬆嘅感覺。睇完餐牌決定試下配搭頗特別嘅炒意粉。泰式冬蔭功草菇蝦仁扁意粉好有驚喜!本身扁意粉都煮得al dente,有嚼勁,冬蔭功醬汁頗辛辣,又帶適中嘅酸度同埋香茅味,十分刺激,要邊食邊飲茶解辣素蝦仁應該係蒟蒻製品,彈牙煙韌,都有七成似真正蝦仁,味道索晒冬蔭功汁。特色泡菜係自家醃製,甜酸辣都食到,爽脆可口。滷水蛋都滷得十分入味,兩種伴菜明顯認真製作,收貨有餘。值得一提係是日素菜湯,忌廉蘑菇湯香到不得了,除左一片片嘅菇,都有菇茸混喺湯入面,飲落層次極之豐富,超推薦!喜歡素人想分享食物源自大地嘅訊息,素食亦都可以減低碳排放,不妨多食啊!