2022-11-16 337 瀏覽
哩度得kimbap係食得落口嘅兩椒豆腐飯好難食嗰啲白色嘅以為係豆腐 結果係類似魚片嗰啲 叫咩豆腐飯得兩舊百頁豆腐🫠之前嗰啲咩冬陰功大蝦意粉都好難食,一味得個酸字,啲素蝦口感好差,成個麵食完唔知自己食咗咩
哩度得kimbap係食得落口嘅

兩椒豆腐飯好難食

兩椒豆腐飯
2022-10-11 281 瀏覽
All Day Breakfast $58: 有齊大啡菇,素腸,脆薯餅,黑松露蛋,蘆荀,粟米,沙律菜+餐包似模似樣😄韓式飯卷配麻油伴粉絲Korean Kimbap with Cellophane Noodles$35: 經濟抵食

2022-08-28 399 瀏覽
Franklin 自從換左另一間素食餐廳後,都係第一次黎幫襯,感覺好清新簡約,未食已有放鬆嘅感覺。睇完餐牌決定試下配搭頗特別嘅炒意粉。泰式冬蔭功草菇蝦仁扁意粉好有驚喜!本身扁意粉都煮得al dente,有嚼勁,冬蔭功醬汁頗辛辣,又帶適中嘅酸度同埋香茅味,十分刺激,要邊食邊飲茶解辣素蝦仁應該係蒟蒻製品,彈牙煙韌,都有七成似真正蝦仁,味道索晒冬蔭功汁。特色泡菜係自家醃製,甜酸辣都食到,爽脆可口。滷水蛋都滷得十分入味,兩種伴菜明顯認真製作,收貨有餘。值得一提係是日素菜湯,忌廉蘑菇湯香到不得了,除左一片片嘅菇,都有菇茸混喺湯入面,飲落層次極之豐富,超推薦!喜歡素人想分享食物源自大地嘅訊息,素食亦都可以減低碳排放,不妨多食啊!

2022-07-09 403 瀏覽
我自己本身就中大畢業嘅,所以耐唔耐就翻一翻中大個圖書館hea 下,又或者去游泳池游過水,等個人可以充下電咁啱今日返到去,平時食開嘅餐廳都冇開。本來都有啲傷心,但畢咗業咁多年,都知道中大開咗唔少新嘅餐廳,包括今日呢間餐廳:素人所以就決定去試一下啦!今次2 個人,試左兩個意粉,另外每人再加多10幾蚊去加個套餐,套餐小食同埋有一碗湯。賣𠴱都係百幾蚊,幾抵玩!冬陰功扁意粉真係好好味,冇諗過素食都可以咁惹味!可能因為我本身都鍾意食冬陰功啦😂😂😂另外個松露意粉其實都唔差嘅,黑松露都好香口,忌廉亦都好滑身味道同出面啲文清Cafe比起真係有過之而無不及!另外佢仲有啲免費嘅麥茶俾你斟嚟飲,都好香口好好飲㗎,真係一個唔錯嘅體驗,而且餐廳嘅環境都好舒服好清新好乾淨,嚟得中大嘅真係要入嚟感受一下

所以就決定去試一下啦!

味道同出面啲文清Cafe比起真係有過之而無不及!

冬陰功素蝦扁意粉
野菌松露忌廉扁意粉
冬陰功素蝦扁意粉
野菌松露忌廉扁意粉
2022-05-20 279 瀏覽
雖然中大有好多can,但素食嘅就得一間!有時想懶健康咁就會同朋友去呢度食lunch~不過次次都超多人排隊,搞都成日遲到但 #遲到好過唔到 #食飯緊要 哈哈聽聞水餃超推介,可惜小妹未有機會試到 T.T唔知大家又鍾意舊定新嘅素can呢~價錢參考:舊/雙餸飯 $28新/照燒汁日式三色飯 $36新/芝士塔塔醬鱈魚扒漢堡 $35 ⭐️ CP值:🐘🐘🐘.5 ⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘.5⭐️ 舒適度:🐘🐘🐘.5⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘.5(5 星為滿分)
雖然中大有好多can,但素食嘅就得一間!
有時想懶健康咁就會同朋友去呢度食lunch~
不過次次都超多人排隊,搞都成日遲到
但 #遲到好過唔到 #食飯緊要 哈哈
聽聞水餃超推介,可惜小妹未有機會試到 T.T
唔知大家又鍾意舊定新嘅素can呢~

價錢參考:
舊/雙餸飯 $28
新/照燒汁日式三色飯 $36
新/芝士塔塔醬鱈魚扒漢堡 $35

⭐️ CP值:🐘🐘🐘.5
⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘.5
⭐️ 舒適度:🐘🐘🐘.5
⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘.5
(5 星為滿分)

2022-01-28 216 瀏覽
最近轉到中大本部附近工作,立即發掘山上不同的餐廳🥰以前在山腳餐廳少、人又多,午飯時間又不足,只可帶飯🥲現在轉到山上選擇更多、更幸福🥰今次同事帶我去到范克廉的文青素食餐廳😋味道都頗有驚喜!⁡👉🏻食物: 4.1/5⁡▪️泰式冬蔭公蝦仁意粉💯💯💯有驚喜🤩冬蔭公味道比想像中突岀、入口惹味😋素蝦仁口感類近魚蛋,有少許彈牙!頗有趣!⁡▪️照燒百頁豆腐茄子漢堡🤩外型超吸引!朋友話百頁豆腐十分厚,口感像魚片頭🧐薯條炸得十分香脆!⁡▪️手工三色泡菜有三種口味,包括咖喱雜菜、微辣泡菜及梅子苦瓜,味道頗特別。⁡▪️燕麥奶還有我最愛的燕麥奶🥰滿足!

👉🏻食物: 4.1/5

▪️泰式冬蔭公蝦仁意粉
▪️照燒百頁豆腐茄子漢堡

▪️手工三色泡菜
有三種口味,包括咖喱雜菜、微辣泡菜及梅子苦瓜,味道頗特別。

▪️燕麥奶
還有我最愛的燕麥奶🥰滿足!
畢業之後都無返過中大,最近發現大學開左兩間素食餐廳,這天回去考察一下學生素食飯堂與小鮮肉質素。又估唔到間餐廳裝修咁靚咁追得上時代,食物唔算好精緻但都唔頹架。香港中文大學入面兩間素食餐廳都係同一個老闆,本部范克廉樓這間叫「素人」,另一間去到敬文叫「小念頭」。非大學學生或職員進入校園要登記身份證,由火車站上本部范克廉樓可以搭校巴,素食餐廳在泳池旁邊。入面好大間喎,中午食飯時間都唔難搵位。裝修格局完全係文青打卡質素,碎石花紋檯、復古編織座椅、莫蘭迪色系等等,特登來打個卡也不為過。牆上有簡單又可愛的線條裝飾,飾面仲用左紙皮好似幾環保喎。另外一邊仲有對住樹林的空間,出面陽台亦有座位。學生食堂價格都幾相宜,這間是素食餐廳不含肉類成份,餐牌上面那些都是素肉啦。餐點都有標示係Vegan、含蛋奶洋蔥等等資訊。有飯有意粉有漢堡,都係比較簡單的學生餐輕食。仲可以升級套餐,亦有台式手搖茶和咖啡等飲品。取餐採自助形式,出菜都幾快,食完亦要自己整理桌面。野菌牛肉球炊飯 HK$45份量都幾大碗,適合發育中的年輕男女,食落都幾夠日本風味,豉油汁惹味好食。除了四粒牛肉球,仲有醃青瓜、荀和豆腐皮等等,食落味道口感都幾豐富

入面好大間喎,中午食飯時間都唔難搵位。

牆上有簡單又可愛的線條裝飾,飾面仲用左紙皮好似幾環保喎。

另外一邊仲有對住樹林的空間,出面陽台亦有座位。

有飯有意粉有漢堡,都係比較簡單的學生餐輕食。

仲可以升級套餐,亦有台式手搖茶和咖啡等飲品。

取餐採自助形式,出菜都幾快,食完亦要自己整理桌面。

野菌牛肉球炊飯 HK$45
份量都幾大碗,適合發育中的年輕男女,食落都幾夠日本風味,豉油汁惹味好食。除了四粒牛肉球,仲有醃青瓜、荀和豆腐皮等等,食落味道口感都幾豐富。

百頁豆腐茄子漢堡 HK$40
我諗學生仔都鍾意食漢堡,所以選擇蠻多,而且配埋薯條幾吸引。看起來雖然沒有很澎湃,不過咬落都唔差喎,炸過的百頁豆腐上面仲有少少純素芝士醬,整體來說味道香濃,薯條都炸得幾療癒,好過食麥記。

茉莉綠茶加原味奶蓋 HK$28 / 薑汁鮮奶紅茶 HK$24
兩杯飲品都有驚喜喎,綠茶真係有茉莉香,原味奶蓋都幾濃厚,好有正宗台式飲品的感覺。薑汁鮮奶紅茶我都勁鍾意,個薑汁味夠晒突出又唔會太辣,冬天飲確係溫暖宜人。

如果你係中大學生又未試過這間素食餐廳,一定要俾個機會佢啦!就算係街外人,放假入校園食素食行下山都幾寫意架。
2021-12-17
2021-12-01 172 瀏覽
中大素𝒄𝒂𝒏執咗 轉咗呢間之後 極多爭議 話又貴又唔好食 最重點係好多都唔係純素‼️之前試業階段的確麻麻 但係老闆不斷改良 今次去又𝒐𝒌 𝒘𝒐𝒓💛.📌自選三餸飯 $44好多人都話素𝒄𝒂𝒏唔夠飽 其實可以叫佢多飯架🍚今次一次過試晒佢三餸: 照燒茄子🍆個燒汁甜甜地 茄子應該有走過油 好似炸過咁脆脆地🤩份量多 仲要每舊都好厚肉😚紅酒燴素牛肉丸 就冇乜紅酒味🍷係茄汁地 酸酸地幾開胃🤤平時都有食開齋 所以都食過呢款丸 口感同平時嘅肉丸差唔多😛上湯杞子燴雜菜味道就比較清 冇味精但夠味🍲最後個姨姨好好人 比咗個鮮茄菜粒素肉醬我試🥰但係味道麻麻🤣冇番茄味🍅佢係雜豆再加啲炸豆卜嘅素肉碎🙈.📌韓風五色泡菜飯 $42驚伏嘅朋友就嗌咗呢碗 因為全部都係現成貨 買完放上面🤣但我反而覺得佢地自己煮嘅仲好食...大豆芽,泡菜,青瓜都係偏酸冇辣味🌶個菠菜仲奇怪係甜嘅 仲要好糖精𝒇𝒆𝒆𝒍🥶素肉鬆好啲 有炸過 脆卜卜甜甜地😋但係配菜真係比較少 真係比飯塞飽你🤰🏻.📌野菌蘑菇濃汁炒意粉 $32嗱 佢嘅炒意粉 真係平時食開淡味嘅先好嗌🍝味道真係好清好健康嘅感覺 我個人覺得唔錯😎個意粉唔會好淋有啲咬口 仲好掛汁好𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚😚不

📌自選三餸飯 $44

📌韓風五色泡菜飯 $42
韓風五色泡菜飯

📌野菌蘑菇濃汁炒意粉 $32
嗱 佢嘅炒意粉 真係平時食開淡味嘅先好嗌🍝味道真係好清好健康嘅感覺 我個人覺得唔錯😎個意粉唔會好淋有啲咬口 仲好掛汁好𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚😚不過菇同麵嘅份量都偏少 食量大少少都應該唔會飽🤏🏻
野菌蘑菇濃汁炒意粉

📌甜蔥醬雞扒生菜漢堡配薯條 $41
佢薯條/薯角每日唔同 要留意個牌🤓薯條好好食 之前食過一次🍟炸得好脆 原本都有調味粉 唔點茄醬都得😌個漢堡包又幾足料喎 有兩塊雞扒🍔不過呢款素肉嘅豆味會比較重 但口感唔錯 似雞肉絲👍🏻所以佢地應該係特登用個好甜嘅洋蔥醬嚟調味 蓋過陣豆味🧅至於個包就普通貨 冇牛油蛋奶 自然會乾啲~~
甜蔥醬雞扒生菜漢堡配薯條

野菌蘑菇濃汁炒意粉