2021-07-21
1901 瀏覽
餐廳門口細細,要行一條樓梯仔落一層地庫!地庫既環境裝修幾靚,擺滿左好多八十年代日本動漫海報同裝飾,客人圍住吧枱坐,前面放滿食材,好有深宵食堂既感覺,幾特別🤣 但可能因為係地庫關係,一入到去已經好大陣廁所渠味,同店員反映之後,獲得調位機會一次,轉左位之後好少少,但食食下又聞到😅 .酒鬼既我通常都一定會叫酒,打黎book個陣已經問餐廳可唔可以帶酒,店員告知可以買一枝帶一枝!咁黎到,我再問清楚可唔可以點300ml既清酒,佢就話要720ml先得!都唔緊要既,甘我地今晚淨係飲呢度啲Sake 啦,照叫300ml既清酒,正常人應該係諗300ml一枝啦,但佢原來係係枝1.8L度倒出嚟俾我😅 都算,其實我就叫左枝.📌八兵衛 無濾過生酒 300ml $3xx-4xx 2020年三四月出產😳 後來先發現,見到旁邊未開既酒就咁放係室温,包括生酒!一飲,生酒變古酒🤦🏻♀️ .坐係爐端既話,師傅會用長木漿將食物送到你面前,幾得意🤣.📌前菜二種: 山葵八爪魚+鹽辛螢光魷魚 $58正常發揮!.📌粒貝壺燒 $190入面已經切好左薄片,食落爽口,但無咩味,粒貝食完可以用隻杯仔倒啲熱湯出嚟飲,味道飲落鮮甜!.📌島根縣產大蛤
📌八兵衛 無濾過生酒 300ml $3xx-4xx
一飲,生酒變古酒🤦🏻♀️
坐係爐端既話,師傅會用長木漿將食物送到你面前,幾得意🤣
📌前菜二種: 山葵八爪魚+鹽辛螢光魷魚 $58
正常發揮!
📌粒貝壺燒 $190
入面已經切好左薄片,食落爽口,但無咩味,
粒貝食完可以用隻杯仔倒啲熱湯出嚟飲,味道飲落鮮甜!
📌島根縣產大蛤 $58 x 2
大大隻肥美又新鮮,個汁都清甜!
📌 豚肉大葉卷 $45
燒香左既半肥瘦豬肉,唔會太乾,
加埋味道獨特既紫蘇葉,減低左肥膩感!
📌雞翼 ($38一隻x 2)
$38一隻其實係咩玩法😆 味道正常!
📌宮崎黑豚腩串 $46
油分足,肉味濃,加左啲檸汁🍋幾好食!
📌櫻花蝦餅 $58
炸得脆口,呢個好食!
📌塩燒鰻魚串 $62
唔係平時個啲蒲燒鰻魚整出黎,係用左
新鮮鰻魚燒,魚肉彈牙,燒得啱啱好,唔腥,但味道好淡,可能落少左塩!
📌秋葵$35
📌青椒仔$38
📌露荀 $32
三款都係用照燒汁燒,雖然燒到唔老,
但汁太多,入面浸住成泡汁,好咸😅
總括嚟講,本來想一解鄉愁,但環境除左decorations 幾得意之外,渠味真係搞唔掂🤦🏻♀️ 秒速係日本回到深水埗公廁🤣 食物質素其實唔係唔好,串燒普遍OK,但無一啲令你會記得既種類,菜類就咸到不得了!價錢方面,兩個人唔係好飽都食咗$1,xxx,喊出嚟,質素同價錢唔成正比,之後去左啪碗x姐清湯腩平衡心理🤣