黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
跟好友相約食飯,佢提議去食位於尖沙咀金馬倫道的#黑木亭居酒屋,日本野是我嘅至愛, 我當然贊成啦。饑煮鮑魚六點刺身盛,🐟油甘魚、三文魚、帆立貝、劍魚腩新鮮厚又有光澤,🦐赤蝦、汁煮鮑魚爽口又鮮甜。
脆片牛油果蝦沙律🥗,鮮蝦大隻爽口,配上很creamy 的牛油果,很清新開胃😘。 🌸櫻花蝦炸豆腐,豆腐炸得香脆,面頭的櫻花蝦很香口,外脆內軟,點埋附上的醬料,好正啊😋。 富士山鐵板A5和牛溫泉蛋飯,和牛鋪得好豐盛,店員幫忙撈均後,鐵板慢慢將蛋跟和牛煮熟,入口滿滿的牛脂跟鮮味一併滲出,層次感很豐富😚。忌廉球炸薯條,忌廉醬咸香的很滑口,配上新鮮熱辣嘅薯條,令人一條接一條食🙊。 蜜桃烏龍熊茶🍹,用冰做的熊仔,很趣緻的浮在上面,飲落滲出淡淡的蜜桃🍑烏龍茶嘅香味,清新又解膩,唔會好甜啱晒我😊。老友叫左杯北海道芒果牛乳乳酸,我淺嘗了一口,比我的烏龍茶甜,酸酸甜甜的都不錯👍。

2022-05-10