2016-06-06
最反感是一客連加一約$200元海胆飯, 盛器的飯碗似个中型湯碗, 顏色單一雪白只開个斜碗口, 半碗高的白飯, 食落真是感受唔到米應有既香味. 海胆不多但顏色是好似幾吸引人的橙色, 但整碗$200元海胆飯可謂全冇修飾可言, 只放一片(5元銀大細)甘大把類似紫蘇葉在海胆與白飯之間, 滿心歡喜以為這麼珍貴的海胆, 理應齒頰會留香及回甘在吞咽之間, 令人回味冇窮, 呵! my favourite ! 可惜是疑似是回味三回的海胆, 淡猫猫味道及冇口感及鮮味, 滑孱孱的感覺只會倒胃口, 如何要求留香及回甘於咀嚼之間. 其他燒物只是多春魚, 蝦及食完冇感覺特別諸如似類的大路燒物, 放題大喜屋都可因自已喜好叫及可叫不停燒牛柳, 鵝盰, 蝦或解油膩新鮮澄黃鮮菠蘿. 另外:咖哩湯烏冬一的都唔似食咖哩, 冇辛辣味, 只見掛著漿似烏冬, 糊裡糊塗送入口, 我暗地哎呀, 叫什麼烏冬? 叫个拉麵可能會淸爽的, 其他食物真是已忘記其特色啦!( 請Openrice的評審不要再叫我改食評了, 實在當晚坐到腰骨痛, 邊有心機去欣賞及品嚐食物的味道 )當然是特出難忘的, 必會記得, 一位不懂本地方言的日藉經理曾替我發聲要求
當然是特出難忘的, 必會記得, 一位不懂本地方言的日藉經理曾替我發聲要求換枱, 可惜是跟我一樣, 冇人理會.
火間土當然不是高消費的餐廳,但招呼又唔值貴人地放题甘多, 晚娘面口的receptionist完全趕客, 我地聽到佢話俾2个walkin 客知, 有景位要最低消費800元. 我腰痛唔坐得冇椅背位, 約7点鐘時請姐姐幫忙換个桌子,全冷淡冇理會, 只覆定枱時己說明坐日式座位啦! 是你的問題. 問題是: 又不是全滿坐,或全冇中式餐枱更換, 就是你痛你事.
這篇不是食評, 但應值你定枱前細讀, 明白自己需要才定什麼座位.
題外話/補充資料:
腰痛母親如何坐享母親節飯?