本身想去試下LCX新開張的度小月,但原來係試業中只在限定時間派籌,我地去到已經派完了,唯有食其他餐廳啦。現場所見只有呢間Moomin Cafe 係完全唔使排隊,唔想等位之下就決定搵姆明陪我地dinner 啦主題cafe 有如此無敵維港靚景,也算少有吧!只係呢個景都加分不少呢!由於平日人少,所以坐得很舒適,環境也不嘈吵。Cafe 佈置有森林氣息,放置了多隻姆明家族的公仔,侍應會不時把公仔調換位置,讓大家可以和不同公仔合照。和姆明爸爸一起燭光晚餐其實一般主題cafe 主要都唔係賣食物味道,所以我地對食物都沒有抱什麼期望。晚餐有幾款set dinner 選擇,包括主菜,湯/沙律,飯/面包, 飲品。煙鴨胸忌廉汁意粉,$158菠菜帶子意大利飯,$168意粉和意大利飯水準不過不失吧,味道不太濃,份量也算多。煙肉三文魚卷配荷蘭汁,$198三文魚set 係summer special, 感覺比較清新,不肥膩。三文魚外面煎得香口但又保持內𥚃的嫩滑,配上煙肉更加帶出咸香味。而後來送上的白飯係造成姆明形狀的,係三個dinner set 唯一有主題造型的食物。另加$20的green tea latte, 有幾

由於平日人少,所以坐得很舒適,環境也不嘈吵。

和姆明爸爸一起燭光晚餐

煙鴨胸忌廉汁意粉,$158
菠菜帶子意大利飯,$168

意粉和意大利飯水準不過不失吧,味道不太濃,份量也算多。

煙肉三文魚卷配荷蘭汁,$198

另加$20的green tea latte, 有幾款公仔可以選擇,綠色當然要配史力奇啦!

以主題Cafe而言,這裡的主菜很少有配合主題的卡通造型,只有甜品有多點公仔擺設。但係另一角度來看,比較成熟的人士都應該不會抗拒來這cafe 吧。
2017-06-22