2024-01-20 68 瀏覽
食飯啦:食潮菜去陳儀興提起鹵水鵝、鹹菜、豬肚、菜甫、白粥等等,大家一定會想起潮州打冷。位於鰂魚涌的陳儀興尚潮樓,非一般打冷嘢,試一趟包你想翻尋味的,點解?🤗🥢涼拌海蜇頭海蜇食得多,但尚潮樓的海蜇望落肥美,咬落爽口味濃而且霎霎有聲,讓人有清新的感覺,仲好有質感添!🪼🪼超好食!🥢鵝三寳🦢邊三寳?一寶🦢係軟滑鬆化的鵝潤,大大片鵝肝入口即溶,香味懸浮齒舌之間實在滋味無窮啊!二寶🦢係脆而爽口的鵝腸,每段鵝腸有番咁上下長度,點埋鵝鹵汁慢慢𡁻徬彿幫口腔做按摩啊!三寶🦢當然唔少得鵝肉,每件肉帶住嫩滑的薄皮,真係飯都食多碗啊!🍚🥢老菜甫燉鮮豬肚🐖豬肚同樣大大件,但煮得香滑爽而軟淋淋,配埋菜甫非常惹味,碗湯潤喉甘甜,上佳之作!👍👍食埋涼拌雲耳,石榴蟹等等,再呷番碗爽神潮州粥(記得要用筷子食)就知道原來潮州人咁識食嘅!埋單時仲有茶味甘香嘅功夫茶俾貴客享用!🫖值得一讚係所有店員阿姐都極之殷勤款待來賓,又很熱情介唔不同菜式的名稱和做法,讓我們對潮州飲食文化更添知識!🥢🥢
涼拌海蜇頭
鵝三寳