2023-07-30 24 瀏覽
一直覺得長沙灣好多嘢食,今日就跟住地膽黎到呢間日式鐵板燒餐廳品嚐美食~ 餐廳有分吧枱同埋普通餐枱位置,我哋原本想坐吧枱,因為覺得見到師傅喺自己面前整嘢食好似chill啲有feel啲,奈何吧枱位置已經俾人坐晒。我哋分別叫咗兩個一人前:鐵板鮑魚一人前($428)& 海虎蝦一人前($558)。鐵板鮑魚一人前($428):壽司六貫:一上枱店員就會逐一介紹今日嘅廚師精選壽司。真鯛肉質細緻柔軟,味道淡雅;帶子肉質鮮嫩,味道鮮甜;深海池魚油脂豐盛,味道非常鮮美;墨魚口感爽脆,唔會過韌。比目魚:比目魚非常出色,一上枱已經覺得好香,有兩大塊無骨嘅比目魚,比目魚嘅外皮煎到非常香脆,咬落好香口,魚肉非常鮮嫩,肉質棉密,而且帶有順滑既油脂感,口感非常細膩。活鮑魚:鮑魚經過鐵板燒加熱後,既能保留肉汁之餘,又唔會影響肉質,口感柔軟,咀嚼期間會感受到清甜鮮美。 海虎蝦一人前($558):四點刺身(各一切):同樣地,店員上枱時會逐一介紹是日精選刺身,所有刺身都非常新鮮。粒貝肉質細嫩,清甜爽口;深海池魚油脂豐盛,口感柔滑;油甘魚油脂豐溢,充滿魚油鮮味,味道鮮甜。可惜每樣只有一切,完全覺得唔夠食😔特大野生海虎蝦一隻:海虎

鐵板鮑魚一人前($428):

活鮑魚:

海虎蝦一人前($558):
四點刺身(各一切):

特大野生海虎蝦一隻:
海虎蝦大大隻非常厚肉,經過廚師拆肉以及鐵板燒烹調後,非常鮮香,啖啖肉,肉質細緻,口感爽彈。而且服務貼心,店員會幫你剪開蝦肉。

魷魚筒:
原本Menu係清酒煮蜆,由於嗰日食材不足,所以轉咗做魷魚筒,魷魚筒口感非常彈牙,味道鮮甜,伴有炸蒜,增加咗口感同味道嘅層次,係蒜控既福利。

櫻花蝦炒飯 & 野菜 & 味噌湯:
炒飯炒至金黃色,炒得非常乾身,粒粒分明,加入櫻花蝦作材料,食落更香。

炒飯

是日精選壽司