過完農曆新年話咁快就開工啦,同同事一齊去左呢間米芝蓮餐廳食我們的開年飯!一出大廈電梯已是餐廳,很有高級的感覺,除了有bar枱位置,還有兩間包房。餐廳燈光柔和,俾人有一種舒適的感覺。跟同事看過餐牌後點了一個sushi lunch set同一個三色丼的lunch set!兩個set都有前菜,今天的前菜是魷魚,應該是用味噌醃製過的,有少少咸味!茶碗蒸,這裡的茶碗蒸很滑,味道剛剛好,唔會太咸或者太淡,蒸蛋入面還有白果、冬菇、雞肉、蜆肉及芫茜!Sushi lunch set($320),共有10款不同的壽司,包括吞拿魚蓉卷物、海鰻、三文魚子軍艦、海膽軍艦、玉子、赤貝、赤蝦、吞拿魚及拖羅。所有刺身都好新鮮,赤貝及赤蝦都很爽口,海鰻雖然入面有少少細骨,但都可以吞埋,醬汁很惹味。三文魚子粒粒都脹卜卜,海膽很鮮甜,唔會係平時香港食到果D海膽霉淋淋。而且每舊壽司飯都係細過刺身,入面已有wasabi,唔會搶左主角既風頭。Sushi lunch set還有麵豉湯,味道剛剛好,唔會太淡!內裡有豆腐及海帶!三色丼lunch set($420),呢個lunch set都非常豐富,三色丼有三文魚子、海膽及吞拿魚蓉,海
前菜
茶碗蒸

Sushi  lunch  set

三色丼
三色丼
三色丼lunch set($420),呢個lunch set都非常豐富,三色丼有三文魚子、海膽及吞拿魚蓉,海膽很鮮甜,而且份量都很多,三文魚子脹卜卜,吞拿魚蓉食到吞拿魚的香味,還有蔥花在面,很香口。這裡的飯不會落豉油味道已經很夠,因為飯有不少的壽司醋和醃菜,所以淨食白飯都覺得很好味,而且份量絕對唔少!

三色丼lunch  set
三色丼lunch set還有蕎麥麵或烏冬可選擇,而且亦可揀選冷或熱。我揀選了冷蕎麥麵,蕎麥麵爽口而且夠哂凍,醬汁味道不會好咸,還有蔥花及wasabi俾你自己落到醬汁內調味!食落真係好有在日本食蕎麥麵的感覺。

餐飲
每人還會有一杯飲品,不過飲品選擇只有咖啡/檸水,因為我同同事都不能夠飲咖啡,所以只好點熱檸水。

總括黎講,餐廳環境舒適,而且服務很不錯。食物高質,有機會要試下夜晚黎試下先!
2019-02-12
Sushi  lunch  set