假期先至完咗一星期,已經返工返到枯燥難耐😞雖然返咗嚟香港,但係個心依然係外地。又有排先到暑假,點捱啊😫唯有搵餐廳食好西,扮自己去日本😞於是就搵咗呢一間日式鐵板燒餐廳——鳥海山。一入到餐廳,裝修同佈局都幾似日本嘅鐵板燒餐廳。牆身有一幅日系嘅水墨畫做背景,幾有日本風情!我哋點咗一個「鳥海山鐵板餐」($1198),包括以下九樣東西:.是日精選刺身🍣.沙律🥗.活龍蝦🦞.活鮑魚🦪.鵝肝多士🦆🍞.牛肉薄燒🥩.野菜🥬.炒飯🍚.味噌湯🥣🍣是日精選刺身有鯡魚、油甘魚配柚子醬油啫喱、以及三文魚腩、同埋蛋黃醬鮮帶子!鯡魚新鮮爽滑彈牙!而啫喱酸酸鹹鹹超級惹味,味道層次感UP!!而家油甘魚稍為炙燒過,逼晒啲油香出嚟食完之後,吞咗嗰吓,都仲係齒頰留香😍好幸福嘅感覺;三文魚腩超值回票價,大大塊,育新肥美,油脂分布均勻!啖啖肉!至於蛋黃醬帶子,味道非常之有驚喜!當你以為都係好普通一濃味一鮮味嘅時候,佢狠狠地打你一巴,因為個蛋黃醬唔係普通好油膩嘅蛋黃醬,而係加咗一啲柑橘類水果,令到成個醬汁酸酸甜甜,將帶子嘅鮮味提升到另一個層次!🤩 唔係店員介紹,我哋都唔知嗰個係蛋黃醬!🦪鐵板燒鮑魚飽食非常新鮮!😋每一嚿都被特製醬汁包裹

.是日精選刺身🍣

🍣是日精選刺身
是日精選刺身

🦪鐵板燒鮑魚
活鮑魚

飽食非常新鮮!😋每一嚿都被特製醬汁包裹,非常惹味。而且全部切得啱啱好,會太細粒冇口感,亦都唔會太大粒食得好辛苦。

🦞伊勢龍蝦
伊勢龍蝦

呢隻龍蝦嘅特別一讚,因為師傅真係成隻龍蝦完全冇浪費過,連啲龍蝦膏都拎埋一齊嚟炒龍蝦肉。龍蝦爽滑彈牙,好有嚼頭!唔單止師傅值得一讚,店員都一樣冇得彈。見我哋用手食埋下蝦殼啲肉,主動遞上濕紙巾,萬分貼心!

🦆🍞鵝肝多士
鵝肝多士

之後就到鵝肝多士,鵝肝表面煎得金黃焦脆,內裡油香滿溢🤤 食落口啲油係個口腔內滑來滑去。而塊多士先正!外脆內軟,唔會知道乾爭爭!一啖擺落口,四層享受!

🥩牛肉薄燒
牛肉薄燒

一塊薄牛肉,入邊包住香蔥同埋蒜蓉,一咬落去,衝擊味蕾!蔥蒜香氣係口中迴盪不散,牛肉鮮美!

總體來講,而呢一個價錢,食到九款食物,真係幾抵食!強烈推介!而且裝修雅緻,店員同師傅態度都好好!不過建議大家去呢間餐廳之前,千祈唔好食下午茶或者早餐,因為個份量非常足夠!飽到上心口,但又好食到停唔到口🤪🤪🤪🤪
炒飯
野菜