2022-08-29
有老細請食飯, 去到食街慢慢搵, 最後比呢間既香酥烤鴨吸引住一行6人坐出面,夏天30幾度,有帳篷都有風,街尾就係VERY BUSY既告示打道每當有車經過時都FEEL到D熱風,怕熱坐入面BETTER,坐低叫杯噴晒煙既特飲柚子冰茶,飲完就唔覺熱,配埋肉食更夾,唔覺油膩可能時間尚早未見好多人先黎開胃小吃, 清新惹味跟住黎個招牌烤鴨3食(好似係$698), 第一次食北京填鴨咁多配料, 好正 果9格好似係: 青瓜, 金華火腿, 京蔥, 哈蜜瓜, 一塊菜, 山渣, 糖, 甜醬, 蒜蓉高質配鴨最MATCH個人認為係哈蜜瓜, 蒜蓉, 亦試過全部都夾埋一齊食, 口感太複雜, 純粹過癮鴨肉湯夠入味不過有D油呢個椒鹽鴨架較為遜色,因為片晒D肉,完全無肉食, 咬2啖已經唔想食一見到受過輻射既魚就一定係京式松子魚好味,酸酸甜甜越食越開胃孜然小羊架, 唔太騷, 愛食羊既要吃至愛小籠包,皮薄湯靚餡正睇相都見到小籠包皮入面D湯 楊梅果我麻麻地,山渣味出,鍾意山渣,食酸既人應該會喜歡一餐飯有甜品先稱得上圓滿, 而甜品既視覺效果一流出住煙上甜品,令我諗起荔苑樂園餐廳個巨型甜品果種喜悅差點忘記左自己番緊工(眼睛張開身
每當有車經過時都FEEL到D熱風,怕熱坐入面BETTER,
坐低叫杯噴晒煙既特飲柚子冰茶,飲完就唔覺熱,
配埋肉食更夾,唔覺油膩
跟住黎個招牌烤鴨3食(好似係$698),
配鴨最MATCH個人認為係哈蜜瓜, 蒜蓉,
亦試過全部都夾埋一齊食, 口感太複雜, 純粹過癮
松子魚
好味,酸酸甜甜越食越開胃
孜然小羊架
睇相都見到小籠包皮入面D湯
楊枝金殏伴雪糕
出住煙上甜品,令我諗起荔苑樂園餐廳個巨型甜品果種喜悅
差點忘記左自己番緊工(眼睛張開身邊竟是誰)
題外話
但唔建議試D功能, 唔知齋禁會唔會噴到一地都係
食物: 視覺上令味覺更加分, 好食
環境: 坐室外但餐廳既吹風機唔夠,夏天偏熱, 仲要飲茶, 建議熱天坐番入面; 去洗手間時經過見到入面裝潢乾淨企理,但座位略嫌太近
服務: 雖然坐室外但唔會有被忽略感覺, STAFF好有禮貌, 好有耐性,我地7嘴8舌一人一句,佢都完全駕馭到
價錢: 有老細請我所以唔知幾錢, who said there is no FREE LUNCH