2015-01-09
今晚蘿拔仔放工回到舊公司攞FINAL PAYMENT, 湊巧亦約了朋友見面, 在中上環區轉了幾圈後還是來到了健康食品拉面, 始終上次來的時候以為那個有檸檬的拉面是健康拉面但上桌時才發現健康拉面原來是海鮮制的XD 今次就來嚐嚐那個有檸檬片的拉面 – BEAUTY RAMEN 吧!BEAUTY RAMEN乃由豬骨湯底加上特制青醬混合, 再加上芝麻菜及檸檬配菜以及煙肉而成, 有幾健康或者美容效果有幾好蘿拔仔真係答你唔到, 但係蘿拔仔可以同你講, 上枱果陣, 真係”好. 香. 呀!” 除左有豬骨湯的香味另外仲有一種好吸引人的味道, 帶少少辣又有啲青蔥, 未知係咪個醬既味道呢? 總之好特別!而夾帶的芝麻菜帶點苦味, 與湯頭的豬騷味對比令人有種截然不同的感覺, 於拉面中加入芝麻菜亦令整碗拉面感覺更加健康。相對而言, 檸檬除左裝飾以外好像沒什麼效果, 只少你不去咬它, 整個湯你是不會嚐得到檸檬味的。面底蘿拔仔今次是叫了硬面的, 對蘿拔仔來說口感剛好, 不會軟綿綿的, 也不會太煙韌, 麥味濃, 吃最後一撮面也沒有發漲! 整體是相當不錯的! 但整碗面只有煙肉對一般男生來說就有點不足喇,哈哈! 對女士而言
BEAUTY RAMEN
面底蘿拔仔今次是叫了硬面的, 對蘿拔仔來說口感剛好, 不會軟綿綿的, 也不會太煙韌, 麥味濃, 吃最後一撮面也沒有發漲! 整體是相當不錯的! 但整碗面只有煙肉對一般男生來說就有點不足喇,哈哈! 對女士而言吃罷應該也沒有飽滯感~值得一試喔!
題外話/補充資料:
晚間差不多9點還是一直有人進來呢, 而且不乏日本人, 懂日語的話老闆好像很樂意出來吹水XD