2019-12-01 662 瀏覽
早排由於市面交通比較麻煩,所以都冇乜去旺角,早兩日因為要去旺角攞禮物,所以順便食埋個晚飯先走。由於最近好想食重慶火鍋,所以今次就揀咗間食火鍋嘅餐廳,叫做快樂小羊。呢間餐廳比我想像中大好多,因為足足有兩層,其實計埋地面有三層添。由於位置好大,所以佢嘅座位亦都係非常之闊落,我哋兩個人差唔多坐喺一張六人嘅位置,十分舒服。首先揀個湯底先,湯底選擇都幾多,食重慶火鍋,當然唔可以唔揀一個辣嘅火鍋啦,除此之外佢可以俾我哋雙拼,由於我哋都擔心佢個重慶火鍋會好辣,所以穩陣起計都係揀一個清湯。佢哋招牌嘅成雙鍋就係我哋嘅選擇啦。唔知係咪我食慣內地嘅麻辣火鍋,其實我覺得今次呢個辣火鍋嘅難度唔係好勁,可以話只係小辣,但呢個都切合到香港人嘅口味,因爲我相信香港人都唔會話想食好辣,所以對於開辣嘅我嚟講,唎個係中間偏小嘅辣,都辣得過癮嘅。食物方面,既然呢度係食羊嘅,我哋當然叫咗一盤招牌羊肉啦,羊肉分量真係好大盤,基本上兩個人叫一盤都夠曬,而且呢個招牌羊肉肥瘦適中,你就噉望埋去都唔係好過肥肉。食落口肉質好鮮嫩,而且好夠騷味,完全唔需要額外嘅調味料。黃金包。上菜嘅時候都叫我哋趁熱食。原來真係剛剛炸起,麵包上面嘅芝麻粒係脆

黃金包。
上菜嘅時候都叫我哋趁熱食。原來真係剛剛炸起,麵包上面嘅芝麻粒係脆卜卜,加上中間有鹹鹹地嘅蔥花餡,加埋嚟食真係唔錯噶。

爆醬三寶。
呢個三寶餃子都幾有gimmick,有一個係香濃嘅羊肉餃,仲有一個最特別嘅係有wasabi喺入邊,辣得相當過癮。

鬼馬墨魚滑。
呢個亦都係特別嘅菜式之一,油炸鬼混合咗墨魚滑,上面再加有蟹籽,食落都幾有層次。

生菜,豆腐,午餐肉。
呢啲都係一般打邊爐會食嘅嘢,水準亦都係正常,呢度好就好在可以叫半份,啱曬兩個人嚟嘅朋友。生菜就最好配上清湯,食落好清甜。

總結,呢度嘅羊肉都真係好鮮嫩,而且湯底非常入味,唔需要調味料,加上座位寬敞輸的,建議大家嚟試下。