2019-06-17 96 瀏覽
素聞「幸福班㦸」(日譯: 幸せのパンケーキ) 係日本長期人氣餐廳!更被譽為吃了「有幸福感的梳乎厘班戟」雖然呢間人氣餐廳黎左香港都一段時間,但人潮都依家高企,導致我好幾次到訪都未能成功一揭佢嘅神秘面紗。之前幾次到訪每每見到人龍都會掉頭走.....對於香港人嘅排隊耐力真心感到佩服,可能年紀大了,排隊嘅動力及體力都逐漸下降本來以為無緣同幸福班戟會面,誰不知因為年假積存太多,勒令要將部份年假清空難得清閒,所以就搵下一啲人氣長龍店黎個weekday dating原以為平日應該會比較快可以入座,所以係11:30左右先黎到。點知平日都會咁多人已經排緊隊,睇黎我都真係低估左幸福班戟嘅吸引力。幸好餐廳係商場裡面,避免左日曬雨淋的辛苦,所以等候都唔會太辛苦,加上我係一個人,所以等左大約10分鐘就安排到座位。職員編配左一張長枱俾我,一張枱大約有12個座位左右,好多單人都係安排坐呢張枱,可以避免搭枱的尷尬。是次目標好清晰,入座後即時去收銀處落單,點了【熱朱古力班戟配自家製穀麥】同加$18一杯凍檸茶。坐椅底下有個籃子可以放下手袋或背囊等雜物,相當貼心。朱古力氣味香溢豐富,朱古力漿幾乎蓋過了整個班戟! wow!

坐椅底下有個籃子可以放下手袋或背囊等雜物,相當貼心。
朱古力氣味香溢豐富,朱古力漿幾乎蓋過了整個班戟! wow! 班戟輕身而又有豐富蛋香味,配上旁邊的鮮忌廉增添了與別不同的香甜感。鮮忌廉質感輕軟,甜而不膩。自家制穀麥相當有咬口,豐富了口感。

朱古力漿溫度只屬微暖,質感濃稠,配上班戟會有一重一輕的感覺。甜度不算高,但吃多了始終會感覺好膩好滯。
甚至食到一半的時候已經有一種「吃不下去」嘅感覺? 平時對朱古力超熱愛嘅我居然對眼前呢份朱古力甜品持放棄態度,實在好驚訝。
食物本身質素同味道係無問題,可能呢款班戟真係唔適合一個人獨享,下次都係搵埋朋友再食會比較好吧。
2019-06-11
40 分鐘 (堂食)
$136 (早餐)