2016-03-04 337 瀏覽
今日要參加公司飯局,但係見未夠鐘。咁啱有朋友係附近番工,於是,就提議去附近工廠大廈餐廳食番個下午茶先。一上到去,見到個環境又大又舒服既環境,真係好適合我地呢D 想搵個地方食下野,傾下計既人。果然坐低唔夠一陣,就見到門口開始有人排隊喇!坐低左之後見到隔離枱order 左個好精緻既鳥籠tea set。我地心郁郁都叫番個試下先。呢個鳥籠tea set 總共有7款小點心,由沙律,迷你三文治到甜品都有,勝在大家可以試到唔同既款式。成個tea set,我個人比較鐘意食甜品多D -- 北海道3.6牛乳布丁同南瓜芝士餅。因為北海道3.6牛乳布丁食落好香牛乳味,口感好滑。南瓜芝士餅雖然係香滑但係反而唔太覺有南瓜味。話明係食下午茶,當然要叫d 小食食下先喇。我地就叫左個法式田螺焗薯蓉嚟食。因為加左牛油,所以一上枱就聞到香味十足,食落去間唔中仲食到少少薯仔肉同煙肉碎。田螺肉咬落好“淋”,又唔會焗到好乾身。唔夠飽既話,仲可以叫個瑞士香蔥汁菠菜雞絲意粉食。勝在細細碟,味道OK,意粉煮到軟硬度適中,雞肉又唔會話煮得太過火,咬落去仲好嫩滑。食飽飽之後,當然要叫個甜品食下喇。由於友人偏向鐘意食士多啤梨同窩夫。所以當翻

食飽飽之後,當然要叫個甜品食下喇。由於友人偏向鐘意食士多啤梨同窩夫。所以當翻開menu 見到有呢個士多啤梨味窩夫即刻叫一個嚟食。佢地窩夫可以配搭2款唔同口味既雪糕,我地就選擇左朱古力,芝麻味。窩夫咬落脆身又有蛋香味,配合埋雪糕賣相同味道唔錯。