2015-08-04
呢一年億利都新增咗唔少高檔既餐廳,因平日工作繁多,總要有一餐午餐必須對自己好啲,故每月都相約同事到此地搵好嘢食,今次就試試評論唔錯既Bondi。我哋一行五人大約1:20pm到達,推門內進後有一位貌似經理既男士(當佢係經理)問我哋幾位,當時其實已全場爆滿,我哋告知人數後,經理隨即話未有位,要求我哋於門外等等。雖然眼見佢哋爆滿,但因我哋午餐時間只有一個鐘,都循例問下要等幾耐,經理話"唔知架,都要幫你哋set枱",此話一出,我哋亦覺得奇怪,咁即係有冇位呢?爆滿但又話set枱?原來間餐廳對面仲有一個單位係佢哋既,唔駛5分鐘就安排我哋入座喇。坐低後就立即附上餐牌,效率快,我哋亦快快點餐,分別點咗一份雞絲意大利粉,兩份紐西蘭羊架(分別七成熟同全熟),兩份肉眼扒(分別半成熟及七成熟)。當待應問我哋要幾成熟既時候,我哋第一次完全聽唔明,第二次再聽時,才聽到佢問我哋要"五、七、全熟",言外之意,我係咪唔可以揀三成?九成?大約3-5分鐘就上湯、沙律及餐包,經理隨即問要唔要胡椒,我哋想試原味,故唔需要胡椒。湯偏鹹,沙律出奇哋係甜既,特別在於有少許蘋果味,餐包夠熱,但偏硬。再過約15-17分鐘就上第一道菜-雞
再過約15-17分鐘就上第一道菜-雞絲意大利粉,因比較普通,故賣相亦與一般餐廳無疑,意大利粉有調味,但雞絲完全冇味。
第二道菜-紐西蘭羊架一份,我哋order咗兩份唔同熟度既,故問清楚第一份係幾成熟,經理先打個突,然後答"七成一定比全熟快熟,呢份係七成架喇",一個好新穎既答案,好!我哋接受,同時第二份隨後亦送上。羊架唔騷,但略為偏鹹。
第三道菜-肉眼扒兩份同時上,但按剛才經理既理論,半成應該先上,七成應該後上,點解今次會一齊上呢?我哋又問清楚邊份先係半成喇,誰知經理只係隨手攞咗其中一份走,冇講低發生咩事或點處理,我哋呆等5分鐘再上一份新既俾我哋,但問題係,佢仍然冇講邊份係半成及七成。
2:20pm待應就通知要先付款,前後剛好一個鐘。
門面尚算高檔,環境格調亦好,但服務態度不相符,最後五行人一致通過唔會再嚟。
題外話/補充資料:
價錢唔需要加一,用優惠卷仲有九折,係依家餐廳比較少既做法。
餐飲選擇多,淨係咖啡都有八種,而且味道唔錯。