2018-09-12 40 瀏覽
我和老公都很喜歡日本這個地方,每年都會去日本旅遊,而日本嘅拉麵也是我們必吃的,所以當我兩口子在香港嘅時候,也會特意去揾美味拉麵店,今日有幸係荃灣大河道揾到豚道樂,無論係環境、食物質素、服務態度,都令我倆好滿意。係環境方面,無論係門面、室內嘅裝修及擺設,都是充滿日本既特色,感覺好似在日本旅遊一樣,尤其燈飾嘅設計,令人眼前一亮,餐廳還會播放日本流行樂曲,一邊食麵一邊聽著,真的樂透了。係食物方面,首先來了兩支梳打, 山梨桃梳打($23)及信州蘋果梳打($23),好清新,不太甜,不錯不錯。之後來了小食,日式餃子五個($30),焦黄嘅外皮,煎到恰到好處,外脆內軟,沾上蘸料,讓人一口一口停不下來。最後主角上場,日本芥末拉麵($80)加$13轉特上包豬肩肉、豬腩肉、紫菜兩塊、溏心蛋半隻 ; 湯底係綠色的,聞到陣陣芥末嗆鼻既味道,喜歡芥末嘅老公出現心心眼,配合軟硬度剛好既直麵,掛上這湯頭,老公豎起拇指讚好,加上豬肩肉、豬腩肉實在太好吃, 一進到嘴裏就有化掉嘅感覺,而且份量多 ; 溏心蛋做得出色,半熟嘅美味口感,實在令人難忘 。特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵($98)材料非常豐富,因為係特上, 一樣有豬肩肉、

特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵($98)
材料非常豐富,因為係特上, 一樣有豬肩肉、豬腩肉、紫菜兩塊、溏心蛋半隻 ; 餐廳並不吝嗇,松葉蟹肉好多,啖啖肉,吃得痛快,還有香濃鮮甜嘅蕃茄湯底,加上烚至剛好煙韌有咬口嘅拉麵,非常滋味,再加$8厚切筍,口感一流。

係服務方面,拉麵店每一位員工都服務周到、誠懇有禮,每當客人進來時或離開時都會齊心地say hi say bye(日語),給人一種賓至如歸嘅感覺。

2018-09-08