2021-03-02
星期六約咗一個好耐冇見嘅朋友食lunch,因為佢住灣仔,所以我哋就去咗灣仔食。佢話要帶我食一間叫Mr Crab嘅餐廳。呢間嘅裝修好靚,同埋啲裝修有好多船嘅元素,好似去咗主題餐廳咁,座位都好舒服。我哋每人叫咗一個湯,又叫左熱海鮮盤,同埋一個pasta。🦞龍蝦湯 $88一見到個湯嗰陣幾驚訝,因為龍蝦湯就飲得多,原隻龍蝦仔係個湯入面就真係第一次見。呢個龍蝦湯味道好濃郁,好重嘅龍蝦味,飲完仲可以食埋嗰隻龍蝦仔添。隔離仲有塊包,塊包外脆內軟,仲有好香嘅香草味,好食。🦀酥皮蟹肉蠔周打湯 $98周打蜆湯就飲得多,蟹肉同蠔嘅周打湯就第一次飲。呢個湯都係好濃味,飲落去嗰陣會食到好多蟹肉,估唔到啲蟹肉煲完湯之後都仲咁重蟹味,好味。呢個湯都係有塊包嘅,塊包都係一樣咁好食嘅。面層嘅酥皮浸落去湯度,好好食,飲完呢個湯都飽飽地。🐙Mr Crab熱海鮮盤(三種海鮮)$398海鮮方面我哋揀咗馬尼拉蜆、墨魚仔同埋小龍蝦,醬汁方面我哋揀咗Mr Crab Cajun Sauce。呢個汁係辣嘅,有得揀Mild/ Medium/ Hot。我哋兩個都好鍾意食辣,所以我哋本身就諗住揀最辣嘅Hot,但店員就建議我哋揀Medium,話
我哋每人叫咗一個湯,又叫左熱海鮮盤,同埋一個pasta。
🦞龍蝦湯 $88
🦀酥皮蟹肉蠔周打湯 $98
🐙Mr Crab熱海鮮盤(三種海鮮)$398
海鮮方面我哋揀咗馬尼拉蜆、墨魚仔同埋小龍蝦,醬汁方面我哋揀咗Mr Crab Cajun Sauce。呢個汁係辣嘅,有得揀Mild/ Medium/ Hot。我哋兩個都好鍾意食辣,所以我哋本身就諗住揀最辣嘅Hot,但店員就建議我哋揀Medium,話Medium已經好夠辣,擔心如果揀Hot會淨係食到辣味,掩蓋左海鮮味。於是我哋就聽咗店員嘅建議,揀咗medium。呢個辣度真係啱啱好,好夠辣,同時又可以食到海鮮嘅鮮味,正。我覺得呢個醬汁有啲似辣肉醬咁嘅味,同時又有啲蒜香味,完全係食到停唔到口。最索味嘅就係墨魚仔,我哋兩個差啲要爭住食。呢個海鮮盤入面仲有兩舊大大粒嘅薯仔,薯仔好清甜,兩舊都比我食晒。仲有兩舊甜甜嘅粟米同埋幾粒腸仔。
🍝黑松露海蝦忌廉汁寬條麵 $138
呢個寬條麵好有驚喜,個汁好正,好creamy同埋黑松露味超濃。麵條嘅軟硬度啱啱好,好好食。份量都唔少,蝦都有五大隻,爽口彈牙。
食完之後兩個人頂住個大肚腩,充滿滿足感咁走啦。