2018-12-19
人不風流枉少年,人生如是,食飯如是。知道媽咪最愛食日本菜,所以就搵左個星期日同佢去銅鑼灣度食,間食店叫左風流居酒屋。一入到去,日本風味非常濃,裝飾設計同係日本食店無異,氣氛環境都非常舒服,好適合傾偈暢聚。睇完個menu,我地就叫左個角切魚生飯 (HKD 180)同溫泉玉子牛肉 (HKD 68)。 先黎既係魚生飯,所有魚生刺生都切到細細粒,有唔同種類既魚生如三文魚,吞拿魚,鮪魚等等,大細非常均勻。另外,亦有魚春同玉子伴隨,顏色非常鮮豔,賣相唔錯。此外個lunch set仲會有沙律,鹽燒牛舌同埋野菜牛肉湯。個牛舌算係厚切同埋味道唔錯,而個湯就非常清甜。至個溫泉蛋牛肉,個人比較喜歡個汁,好好味,整個分量都算大。我額外再叫左個地獄拉麵,味道夠哂辣,好有地獄feel。正呀