2020-10-24
第一次食,感到遇上驚為天人的隱世食店。第二次食,引發我要寫食評讚賞嘅衝動!!豬雜,總會令人覺得下欄嘢,一文不值。但這店家竟只用清湯做法,可將豬雜發揮到極致,實在高手。坊間一般烹調豬雜,通常會用滷水做法,以花椒八角蓋其肉腥,提升可吃程度,但吃之無味只淨滷水。此家清湯豬雜配上白胡椒豬肚湯,絕無一般腥臭味外,更提升了豬肉嘅甜味。豬雜心肝肺腸肚豬紅各有特式,口感盡帶爽淋脆糯,並不是overcook嘅爛淋之碎肉塊。白胡椒豬肚湯更一絕,不止鮮味,辣味適中帶椒香,喝下暖胃舒暢,很適合配米粉吸其咸味。另外,豬手是另一驚喜,烹煮軟度適中,帶咸而不過,豬骨中含有軟骨髓,不是新鮮豬手很難會有,令我回想起食豬骨煲用飲管吸骨髓感覺,清湯煮豬手,都有非一般之水準!!煎餃,不過不失,是人手包法,但與豬手豬雜比下去了。榨菜及麻辣貢菜,簡直係鎮店孖寶!! 榨菜咸鮮,貢菜麻香足辣度剛好,放少許落碗粉度,實在是畫龍點睛!! 如果可以外賣咸菜,我會願意課金。店內放滿無數小豬,牆上亦掛有不同以豬作主題嘅畫作,畫風不一,但極盡意思。估計係有型格美女老闆係有d 藝術根基。最後,此店收晚上七點,好店係要有d 態度,大家要食好嘢就早d
第二次食,引發我要寫食評讚賞嘅衝動!!
煎餃,不過不失,是人手包法,但與豬手豬雜比下去了。
最後,此店收晚上七點,好店係要有d 態度,大家要食好嘢就早d 去。
豬雜河粉
豬手米粉