2016-01-05 705 瀏覽
話說叔叔23號返加拿大,大少想請叔叔食餐飯,本身我book去漢和,點知百彈齋主老豆又上身,唔駛佢俾錢就話漢和唔好食,搞到我臨時臨急去OP搵重有邊間抵食又會有位,又喺旺角嘅韓燒,好彩都俾我搵到,打去重book到枱,即同百彈齋主講改地點喇~~之前已經去過樓上食盛八火鍋,所以一見地址已經知道位置上到去,好多人,Book咗枱都要再等等,大約等咗20分鐘,我地就可以入座~原來佢都有午餐,都唔係好貴,搵日如果放假,同媽媽嚟呢間食吓Lunch先~一嚟到就當然會上配菜喇,有南瓜、豆角、泡菜、大豆芽菜,之後重有土豆絲、韓式魚乾仔,我超鍾意食個土豆絲,如果佢可以俾我買返去就好喇~~今次,我地一行5人,叫咗一個4人餐,同外加兩款食物,4人餐有烤肉什錦拼盤、生菜、麵豉醬、新味香蔥、泡菜煎餅(最後唔知點解變左海鮮煎餅)、鹽燒鯖魚、韓式薯仔雞鍋,我地驚唔夠食,所以另外叫一個精選牛肉拼盤、節瓜煎餅鹽燒鯖魚 - 我對鯖魚麻麻地,但係媽媽好鍾意,每次食飯見有鯖魚,佢都會點,所以上年老豆去咗加拿大,我有時煮飯都會特登買鯖魚煎俾佢食~烤肉什錦拼盤 - 有牛舌、牛肉、五花腩、雞,我覺得最好味係個牛同雞,超正~~有用醃料去醃,
之前已經去過樓上食盛八火鍋,所以一見地址已經知道位置
烤肉什錦拼盤 - 有牛舌、牛肉、五花腩、雞,我覺得最好味係個牛同雞,超正~~有用醃料去醃,但係味道絕對唔搶,燒完食落口重好Juice,其實有時點解韓燒會乾呢,就係因為店家無先醃肉,其實醃肉後,無論豬、牛定雞肉,燒出黎一咬,一定係好Juice
精選牛肉拼盤 - 呢個係我地另外加,有牛肋骨、牛肺骨肉、牛肉,當然,我覺得好好味,因為醃得好好,但係叔叔佢話,大陸有間韓燒重好味過佢又平佢好多,30幾蚊碟,唉……CHEAP精者係CHEAP精,都廢事同佢一般見識~
海鮮煎餅 - 嗯……除咗覺得海鮮唔夠多之外,味道係好的,外面試過幾次,唔係煎餅粉多過頭就一係唔夠煎餅粉,亦都試過有間啲煎餅粉直頭未熟,呢間唔會太大個煎餅,一人一塊,當然,佢附上煎餅醬汁亦都好好味,辣辣地、咸咸地~
節瓜煎餅 - 韓國人叫嘅節瓜,其實就係我地嘅翠肉瓜,呢個節瓜煎餅我想食好耐,因為由我睇韓版“爸爸去那兒”佢地成日都整俾小朋友食,我就已經好想試,真係超好味,老豆又發揮佢大廚嘅角色,佢話,呢個煎餅,係煎緊啲瓜,到一半就加蛋漿,再反轉煎,所以食到好香蛋味,亦唔會過燶,好脆口,而蛋同節瓜啱啱癡埋~
韓式薯仔雞鍋 - 食到呢度……我地基本上已經食唔落,呢個雞煲一上,我地只係食咗佢啲粉絲、年糕就算,不過食過兩、三次安東奶奶雞之後,覺得呢間個汁,真係唔夠安東濃,唔係好夠味~

2015-12-21
20 分鐘 (堂食)