今日係母親大人既生日,上網睇到九重鮮蟹黃埔開左新分店,橫掂我地兩個都冇試過九重塔,即刻book個位黎試一試先!雖然自己好少去開呢頭,不過地點都唔難搵,就係聚寶坊附近,開住個google map,好快就已經搵到喇,燈光充足環境亦好舒服。入到去都算少人,可能係新開業同平日既關係,加上當時已經晚上大概9點,所以人唔多都好正常既。亦由於唔多客人既關係,侍應比我地自己揀位,我地揀左卡位,坐得舒服枱夠晒大方便影相嘛。枱面上有3種醬汁,雖然未有食物,但都忍唔住用筷子率先試一試係咩味道。左邊係辣醬,幾香口,不算太辣。中間係酸既汁,我自己就麻麻地喜歡呢種味。而右邊就係類似豉油/燒汁既汁料,唔太咸我都幾中意。其實應該係有分邊類型食物點邊樣醬汁既,不過我自己就成晚都點左邊同右邊個格,因為真係幾好味哈哈!每張枱都已經放置一樽大既水,方便客人自己添水,咁就唔洗怕飲晒水又要舉手叫人斟啦。咦?枱面有個漏斗仔又幾得意喎!原來係5分鐘既計時器,為保持每一層都食到最鮮味既食物,所以建議每5分鐘食完一層架!睇睇menu,望下有咩食物揀先,海鮮塔原來有三種:濟州塔、首爾塔及斧山塔。雖然濟州塔較貴,要每位$568,但食物真係豐

雖然濟州塔較貴,要每位$568,但食物真係豐富d,既然一場黎到,就請母親大人食豪d啦。
二人濟州塔一共有6層加一個湯係底,湯底有些個選擇,我係有選擇困難既哈哈,所以叫店員推介,最後揀左豬手湯。
塔上面有溫度計,店員話大概等15分鐘到85度就可以食架喇!
第一層其實係泡菜和牛卷,不過店員很有效率,好快已經幫我地夾好晒,所以未影得切相。不過都想講下,因為一直以黎都覺得和牛要燒或蒸先夠惹味,否則有點浪費。估唔到呢個蒸和牛都幾特別,夾左泡菜係入面吊起左和牛既香味,兩者號夾,有韓式風味,我地兩個都幾中意。

第二層有翠玉瓜、菇裡、貝類海鮮等。海鮮實在太鮮甜可口,就算唔點任何醬汁,都一樣咁好味。
第三層既蝦我對佢印象極為深刻。因為蝦太容易食到係唔係新鮮,只要稍稍唔新鮮就會感到肉質係霉霉地。但呢度既蝦極之新鮮,肉質實淨,顏色鮮艷澄明,食落鮮甜至極令人回味無窮。
第四層係龍蝦,同媽媽一直以黎都比較少食硬殼既食物,因為我地好輪盡唔係好識剝唔係好識識乾淨。不過呢個龍蝦既肉出奇地易起,筷子係咁意撩一撩就有得食嚕!
第五層就到蟹同龍躉腩。蟹就好似我上面講咁,其實我唔太識食,都盡我所能撩肉出黎啦,味道不錯。龍躉腩超滑,有少少骨,不過都係大骨黎,所以唔怕。
到最後一層喇,有蕃薯粟米南瓜鮑魚等等。
之前聽朋友講過呢度既蕃薯南瓜好好味,而且我不嬲都幾中意食呢類食物,所有抱有期待既心。果然,冇令我失望!因為食頭五層都用左大半小時,蕃薯南瓜蒸到好林,真係好甜好好味,激讚!
最底層既就係韓式豬手湯,其實應該話係粥先啱,因為加左米係入面。一打開已經香味四溢,再落點黑椒,好食到停唔到。
不過因為真係太大煲,最後都食唔晒,証明呢個海鮮塔好足料呢!
雖然價錢唔算便宜,但性價比高。每位500幾可以食到超足料既海鮮塔,而且服務不錯,店員服務態度佳,環境又舒適,我認為係物有所值。下次一定會再黎!
2016-02-02