1K
2025-06-05 962 瀏覽
位於炮台山的antidote員工們真係韓國人!估唔到喺呢啲住宅區都會有正宗韓國菜。餐廳都坐得幾舒服,夜晚食物會比較大份同埋貴啲,但係晏晝嘅lunch set價錢就幾合理,都會食到我想食嘅醬油蟹等等🥰前菜有好食有煙靭嘅醬油年糕、泡菜、醃蘿蔔、蜜漬番薯同埋鵪鶉蛋。-🆗生醃醬油蟹一隻配飯糰。可能因為三月食嘅時候唔係好當造,所以隻花蟹唔夠肥美,膏都唔係好多,食唔出蟹膏甘香😫 佢個醬油口味較甜,有好多葱。比較特別的係佢哋唔係用白飯,係海苔芝麻飯糰🍙個人覺得唔需要呢隻飯,白飯會更食得出醬油蟹的鮮味!-✅韓式豬手配飯。豬手都好食,但冇咁特別。皮軟肉淋,滿滿骨膠原😋除左一層有皮肉,下面的淨肉都唔會太嚡。味道上啱啱好醃到有醬油味,唔會過鹹,包埋生菜青瓜醃蘿蔔食,一啲都唔肥膩😚-✅✅蠔仔釜飯配炆蘿蔔。釜飯熱辣辣,飯粒入晒味,有啖啖鮮味,都有啲飯素。蠔好飽滿!一啲都唔細!每隻蠔個肚位都好肥,好甘香😚蘿蔔入味到好似溏心咁,一啲渣都冇,表面有陣陣焦香味,呢個飯唔錯。-食個午餐之後都覺回頭食夜晚!不過醬油蟹就唔使選擇呢間了🫨其他鍋物飯麵類都好吸引!