2022-06-06
今日在觀塘又遇上一間質素非常之高嘅餐廳[Parallel ]最近非常多好評,所以今日放假約朋友喺度食Lunch ,特別想食佢嘅沙律吧,只要點一個Lunch 就可以隨便食,一入門口就會見到開放式廚房,然後前面就是很整潔的沙律吧,每一款嘅份量唔會好多,因為經理都有解釋,所有食材都即做即Fill 確保新鮮👍🏻👍🏻另外好鍾意佢哋嘅服務態度,餐廳經理職員都會問啲嘢好唔好食,細心講解每道菜嘅食材,廚師團隊嘅大廚到你食到最後就會出場,問你食物質素如何,叫你俾啲意見,最喜歡這樣的餐廳👍🏻▪️Daily Semi -Lunch Buffet🥗▪️Appetizer : All you can eat Salad Bar 沙律吧選擇非常之多,有不同款式嘅沙律菜,Home made 沙律,Cold Cut ,三文魚,芝士,紅菜頭,凱撒沙律仲可以自己選擇沙律醬,麵包粒,新鮮芝士碎,總之全部新鮮好食,淨係食呢個沙律吧就已經覺得好抵食🫕▪️Daily Soup : Carrot Soup選用荷蘭甘筍仔,所以顏色有點像南瓜,好Creamy和非常清甜,味道也像南瓜加甘荀,好高質素🐟▪️Main : Poached Green
▪️Daily Semi -Lunch Buffet
🫕▪️Daily Soup : Carrot Soup
🐟▪️Main : Poached Greenland Halibut Fillet , Warm Salad
比目魚配中東米Couscous ,比目魚嫩滑非常,調味剛好,仍然食到魚香味,Couscous 口感好得意,有點像薏米,又像飯和意粉中間,幾好味,另外中東米澱粉質仲冇咁重,非常健康
🐮▪️Main : Aust . wagyu Striploin +M5 Garlic Mashed Potatoes
M5和牛質素超高,我們點左5成熟,外層帶焦香,中間仍然保持粉嫩,入口即溶,調味只需要海鹽和黑椒,已經非常好食,配菜有非常滑嘅薯蓉,小甘筍,小紅椒,新鮮好食
🍯▪️Daily Dessert : Cream Brûlée
焦糖燉蛋即叫即燒,面層又脆又焦香,燉蛋甜度適中,非常幼滑,真心好好食
☕️▪️Drink : Home made coffee
我不知道選用什麼咖啡豆,但係一上枱咖啡味非常香濃,而且味道帶甘甜,高質素的一杯咖啡
✨一定會再度回訪,餐廳經理已告知遲啲隔離間鋪都會係佢哋嘅,所以地方又會大D,喜歡這類食物質素超高,尤其喜歡佢哋嘅沙律吧,全部食材即叫即整,保證新鮮又好食✨