2022-05-19
辛苦搵來志在食,當然又係帶老婆食好嘢嘅時候啦😬今次我哋就去左銅鑼灣嘅「極鮨」食Omakase😋匠套餐 $1680/位 20品🤤首先頭盤係(前菜三點)螢光魷魚🦑漬、沖繩水雲漬、汁煮榮螺😋令人開胃☺️跟住就係(刺身6品)間白魚三食😊師傅好有心機擺咗唔同嘅配料,用黎帶出間白魚嘅鮮甜😋當中有一款係以間白魚包住海膽 同 黑魚子黎做調味😝正!笛吹雕薄切刺身,望落去晶瑩通透仲好粉嫩🤤食落仲好滑😊赤身醬油漬 同 愛媛縣新鮮運到嘅吞拿魚刺身,一食入口就知道非常新鮮😋北海道活赤貝,首先造型已經好抵讚,師傅將佢嘅形狀𠝹成花紋☺️京都岩蠔,佢嘅特色就係擺咗個自家製嘅啫喱醬油,入口非常之清新,蠔🦪既肉質厚身,所以口感相當唔錯!特色煙燻深海池魚,呢個係店獨特嘅做法,池魚本身肉質較彈性,再經過煙燻嘅效果,喺其他嘅店舖好少有得食!😋磯煮鮑魚,睇顏色都已經知道醃製時間唔會短!再加埋鮑魚肝醬非常夾,味道十分之濃郁🤤鮑魚本身夠厚,所以入口非常有彈性!壽司6貫🍣日本長崎縣池魚,肉質非常鮮美,再喺上面加上薑蓉同蔥花😋北海道帆立貝,個size非常巨,非常鮮甜,再加入竹炭鹽同檸檬汁,檸檬汁可以清爽返我哋嘅口感,而竹炭鹽亦有養生功效👏銀
匠套餐 $1680/位
20品🤤
跟住就係(刺身6品)
笛吹雕薄切刺身,望落去晶瑩通透仲好粉嫩🤤食落仲好滑😊
壽司6貫🍣
日本長崎縣池魚,肉質非常鮮美,再喺上面加上薑蓉同蔥花😋
銀鱈魚BB,因為銀鱈魚係細條嘅時候就用嚟做壽司刺身,到大條嘅時候就以熟食形式去做😊加埋少少黑松露,味道非常夾!
金箔大拖羅壽司,師傅用火炙形式逼佢啲魚油出嚟😋
A4和牛海膽壽司,用火槍辣一辣,再落一啲岩鹽,帶出鮮味!🤤
海膽三文魚子杯,呢個係小編全晚最愛,海膽由日本空運直送,而三文魚子師傅就搵酒同醬油重新醃製,食落唔會有些味,總會有淡淡嘅走香味!🤤😋
季節和食:燒目光魚,又好甘香又脆卜卜!😋
魚湯、玉子燒、靜岡密瓜🍈同 福岡士多啤梨🍓
整個套餐小編覺得非常豐富,食完令人回味!😋