2K
同朋友👱🏻‍♀️一齊喺尖沙咀,佢帶咗我嚟呢間新開嘅日本🇯🇵餐廳,話想同我一齊試吓🤩原來呢間餐廳 もみじ茶屋 係嚟自日本嘅鎌倉,喺鎌倉同横浜都有店舖🤩$68「藍鰭吞拿魚赤身刺身」:有4片,顏色紅卜卜,赤身當然係偏瘦,感覺幾健康🤩$68「旬之野菜」:主要係椰菜,仲有少少紅蘿蔔絲、芽菜、雜菌、芝麻,簡單炒,幾好食🤩$118「燒花魚一夜干定食」:魚肉有啲鹹鮮味🤩;呢個定食仲包 麵豉湯、白飯、兩小碟漬物,真係幾抵食🤩;另外再加 $10要一隻「味玉🥚」$32「抹茶🍵(熱)」:呢度嘅茶好似都係嚟自「森半 morihan (創業 1836年)」,「森半」歷史悠久,有製作各種類型唔同嘅茶;呢杯「抹茶🍵」非常濃郁,顏色碧綠,同甜點一齊食,更加突顯到 抹茶🍵嘅苦味、澀味同鮮味🤩$35「焙煎茶(熱)」:應該都係嚟自「森半 morihan」,有淡淡嘅烘焙味道🤩$52「鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉」:白玉外觀圓轆轆細細粒非常Kawaii 🤩,白玉係由白玉粉做成,白玉粉粉係由もち米做成,即係日本🇯🇵過年食好煙韌嗰啲 mochi 糕🤩;呢度嘅白玉都做得好煙靭😋,完全唔甜,不過碗中間有 甜甜地嘅 紅豆蓉 あんこ,撈埋一齊食好好味

$52「鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉」:白玉外觀圓轆轆細細粒非常Kawaii 🤩,白玉係由白玉粉做成,白玉粉粉係由もち米做成,即係日本🇯🇵過年食好煙韌嗰啲 mochi 糕🤩;呢度嘅白玉都做得好煙靭😋,完全唔甜,不過碗中間有 甜甜地嘅 紅豆蓉 あんこ,撈埋一齊食好好味🤩;如果仲覺得唔夠甜,有一小瓶 好甜嘅抹茶糖漿,可以再加上去🤩;呢個甜品都配一杯「抹茶」,正如我上邊咁講,「抹茶」同甜點一齊食,更加突顯到「抹茶🍵」嘅苦味、澀味同鮮味🤩

$68「芒果🥭焦糖窩夫🧇」:窩夫🧇做得幾鬆軟,外邊仲有少少脆🤩;配埋雲呢拿雪糕,好食😋