2017-10-17
今日同朋友仔去銅鑼灣shopping,夜晚去左謝斐道附近揾野食,見到有間焱丸水產,好似唔錯,朋友仔就話入去試試。入面以日式佈置為主,地方唔算好大,但都有八成滿座。坐底後,我地問侍應有乜野磯燒推介~佢介紹我地食蟹味噌甲羅燒、海膽帆立貝燒。另外,我地叫左龍蝦鍋、吞拿魚鮫及青蘋果颱風乳酸。首先黎青蘋果颱風乳酸,乳酸上面佈滿冰凍青蘋果粒,好特別,味道好清新。之後再上吞拿魚鮫,之前三文魚鮫食得多,未試過食吞拿魚鮫,肉質鮮美,唔落檸檬汁都好好味。再上兩款磯燒,海膽帆立貝燒及蟹味噌甲羅燒,侍應好細心幫我地燒。海膽帆立貝裏面有一片牛油及有少量什菇,好好既配搭,朋友仔食到停唔到口,而我就欣賞蟹味噌甲羅燒,試左一啖,蟹羔入面配埋蟹子,口感好好,唔使加任何調味,都夠鮮味,正!我已約定朋友仔下次再黎食蟹味噌甲羅燒,真係好好味👍👍👍
我已約定朋友仔下次再黎食蟹味噌甲羅燒,真係好好味👍👍👍