2020-04-01
受疫情嘅影響下,唔好話出國就算出街都少咗好多, 今日因為返工出咗門所以就去咗大坑食日本燒肉,呢間燒肉之前已經聽朋友介紹過好好食,單就一直都未去試過。餐廳嘅外觀一啲都唔似食燒肉既地方, 一開始仲以為自己搵錯地方今日入到去餐廳,侍應即刻幫你量度體溫又會提供消毒洗手液,充足既準備令食客多一份安心。卡位設計岩岩好響應到政府不多於四人用餐,而且卡位位置 寬敞唔會坐得太密。A5 京蔥和牛小排 日本將牛肉分為A、B、C三級,再按肉質細分為5個等級,1為最低,5為最高,所以A5就是所謂既「極品和牛」。極品和牛既味道真係無與倫比,口感軟嫩,脂肪入口即溶,還有一種獨特的牛油味配合京蔥感覺中和番食完和牛口腔既油膩感。 呢個A5牛小排,完全拍得上飛去日本食嘅質素, 完美一百分。 黑豚腩厚切腩肉即係平時我地叫開五花肉,位於豬既腹部。黑豚腩 油脂分佈平均, 肥瘦相間。燒完後肉質腍滑,鬆軟多汁,肉味香濃。全程侍應都會幫我地去燒肉, 而且燒肉既嘅時間恰到好處, 完全係翹埋雙手就食。和牛尾湯麵呢款湯麵係侍應極力推介,表示湯底係由主理呢間店嘅日本師傅,每日新鮮淆製五六個鐘頭,湯麵來既時候,第一眼就比個清澈嘅湯頭吸引咗
A5 京蔥和牛小排
黑豚腩厚切
和牛尾湯麵
呢款湯麵係侍應極力推介,表示湯底係由主理呢間店嘅日本師傅,每日新鮮淆製五六個鐘頭,湯麵來既時候,第一眼就比個清澈嘅湯頭吸引咗,即刻忍唔住試一啖精華湯底先,果然很濃厚、濃郁,但一d都唔油膩。而家d牛尾肉好軟滑好鬆化,有dd似牛腩但比平時食開既牛腩肉再淋身d,好味。
最後,唔少得既一個係要食番個甜品完美作結。