西灣河呢個地區不嬲都係美食既天堂,特別係太安樓附近同埋太安樓商場內等等,手抓餅、大大杯珍珠奶茶、大大碟炒粉麵等等,但感覺好似日式料理唔算多,最多都係手捲壽司😢😢莉莉子最近行經太安樓,留意到呢度附近開左間「九州鯛魚🐟」湯烏冬,莉莉子估計應該開左唔夠兩個月,但場內就坐滿哂人,人來人往,而且呢間烏冬店裝修爆似日本北海道居酒屋🏮,一格格甘,牆身仲有好多鯛魚既畫,好有特色☺️☺️☺️1. 龍蝦鯛魚湯烏冬🦞🦞莉莉子見到原隻大龍蝦既相,已經忍唔住叫,一黎當然係因為賣相好吸引啦,二黎係俾佢地既甘特別既款式同價錢吸引😝$138蚊食到龍蝦🦞同佢地招牌烏冬,梗係要試下啦😌😌鯛魚湯好濃郁,米白色既魚湯對女仕黎講非常吸引😍😍又健康又對皮膚好,而波士頓龍蝦大大隻,分店姐姐仲超細心俾個鉗我拆肉,大大隻既龍蝦肉+蝦膏,超鮮甜超正😌😌2. 江戶豚肉定食🐷🐷除左招牌鯛魚湯,朋友仔另外叫左個定食跟白飯,拿,門口寫住日本米,莉莉子一望到已經加分,大大塊豚肉炸到金黃色,外面非常香脆,肉質唔鞋好腍。更重要係佢大大塊,仲要跟埋前菜啦、日式水煮蛋同最最最經典既「鯛魚湯」代替麵豉湯,俾莉莉子朋友都試到個湯🙈🙈兩個人埋單都係200蚊,朋友仔仲

1. 龍蝦鯛魚湯烏冬🦞🦞

2. 江戶豚肉定食🐷🐷

兩個人埋單都係200蚊,朋友仔仲話試過個湯一定會試烏冬添🤪🤪