2021-04-13
自從跌咗入勞力士的火坑,我定期都會到廣華街睇吓手錶,每次行到盡頭都望到 火水爐,最近興起尋人記,突然間好想懷念一下以前,今次終於Walk in 有位可以試吓呢度好出名嘅雞煲火鍋啦!安格斯牛小排花膠火鍋 $279任食放題原價每位 $328,碰到我哋指定日子有八五折,仲更加抵食!可以選擇雞煲、火鍋打邊爐仲可以任食 5 種精選靚肉添!成為人氣火鍋店有他的原因,裝潢極懷舊 70年代風格 ,由樓下開始已經感受到舊戲院、夜總會招牌、康樂棋壁畫、懷舊收銀機,沿途可以不停港女打卡,勁有feel!招牌麻辣花膠雞煲雞煲喺呢度八大招牌湯底 Top 1,同我塊面一樣咁大嘅花膠,滿滿的骨膠原,口感勁彈牙,滋潤養顏,又點可以錯過啊!可以選擇雞煲的辣度,我要小辣雞煲已經夠晒刺激惹味,食到流晒汗。餐前小食雞煲未食得首先要咗啲餐前小食開下胃,炸燒賣、炸陳皮魚蛋,好有旺角掃街感覺,正!任食精選靚肉安格斯牛小排、特選牛頸脊、穀飼牛板腱、美國肥牛。本來仲有黑毛豬肉片,點知忘記咗點添!最愛安格斯牛小排 肉質鮮嫩多汁,賣相漂亮,豐富大理石花紋,滾幾秒鐘就食得,因為我個人喜歡品嚐7分熟的口感,滿足!特選牛頸脊部位油花均勻,肉質鮮嫩
安格斯牛小排花膠火鍋 $279
招牌麻辣花膠雞煲
餐前小食
任食精選靚肉
最愛安格斯牛小排 肉質鮮嫩多汁,賣相漂亮,豐富大理石花紋,滾幾秒鐘就食得,因為我個人喜歡品嚐7分熟的口感,滿足!特選牛頸脊部位油花均勻,肉質鮮嫩爽滑,肉味濃!
火鍋配料
紫菜響鈴、炸魚皮差不多係我每次打邊爐必食之選,平時食都要幾十蚊碟,呢度飲食真係抵!紫菜響鈴有豆香還多了紫菜的惹味、炸魚皮好鬆脆。
手包雲吞水餃🥟
雲吞、水餃、韮菜餃,手工餃皮薄餡靚鮮味濃。
丸類
打邊爐我都好鍾意食丸丸,很愛陳皮魚蛋,懷舊味道激讚。流心芝士丸、爆漿魚丸、墨汁墨魚丸,大大粒好似乒乓波咁,食落彈牙爽口又多汁。
皮蛋、水魷、午餐肉;老公點名讚水魷有鹼水味,滾出來有傳統車仔麵的風味。
蔬菜
食咁多肉點都要食啲蔬菜平衡下嘅,我就揀咗啲高纖維嘅唐芹菜,同埋最愛的粟米。
熱辣辣嘅打邊爐,點少得凍飲,有零度可樂同埋清涼茶,冰凍夠爽!
最後稻庭烏冬吸收晒整個湯的精華,再加上彈牙口感,完美的結局。
總括而言,CP值超高,任飲任食90分鐘,記得把握時間啦!和牛+花膠火鍋放題心水推介!