2020-09-23
香港係一年四季都可以打邊爐既地方,之前因為疫情忍住冇出街打邊爐一段時間,宜家終於可以約朋友啦:P 今次食既係位於旺角既吞Pot 雞煲火鍋.住家菜。首先,餐廳位於彌敦道726號23樓,景觀非常開揚,透過落地玻璃可以觀看到窗外景色。當日和朋友六點到達餐廳,正好睇哂成個由黃昏變暗既過程,有美食又有靚景 食雞煲好少可以兩者兼得。野食方面,雞煲味道超級好味,好入味但雞肉嫩滑唔柴,唔食得辣既朋友可以叫BB辣雞煲,連超怕辣既朋友都接受到。半隻雞份量超多,當日同女仔朋友一齊黎,未食完雞已經要開始打邊爐啦,驚食唔落XD配料方面 肉類選擇好多,當日我地就簡左美國肥牛$198, 千其唔好以為肥牛會係酒樓質素既肉, 肥牛雪花分佈超均勻,一睇就知道係靚食材,食落完全冇雪藏味道,而且上碟時擺盆好用心,大大碟,$198一碟簡直物超所值。另外其他食材份量同樣慷慨,特別推薦墨魚滑,鮮味十足亦有口感,同行朋友超愛這一碟。今次礙於只有兩個女仔,叫唔到好多野食,但對喱到印象非常良好,下次會搵大隊黎再食過