2017-11-15
101手工火鍋座落於銅鑼灣商厦29楼全層, 裝修時尚, 最靚係無敵夜境, 認真寫意。火鍋套餐無時限, 今次選擇了酸菜白肉鍋做湯底, 有紫色洋蔥,豆卜,鹹肉, 蕃茄及酸菜等等....材料豐富, 味美。西班牙黑毛豬肉片 放在湯一兩分鐘就食得,味道鮮甜嫩滑,肉味濃, 二人份量啱啱好。101手工拼盤, 有多款特式丸子, 芝士蝦丸、墨丸 丶豚肉丸, 粒粒都包住流心芝士,非常彈牙, 不過小心辣親個嘴! 墨魚汁鳥結糖 用黑墨汁墨魚膠造成小長方形狀鳥結糖, 非常有咬口, 而墨魚味又鮮。 太極冬菇係把黑墨魚膠及雪白蝦膠釀入冬菇, 造成太極圖案,非常有新意!台式滷水拼盤, 有鹵水豬耳、腎片、大腸、牛肚、雞翼及鹵水蛋等等 其實拼盤已經煮熟, 只要拖落熱湯就食得! 味道G味, 喜愛食鹵水食品 必食之選!如果仲覺得肚子餓, 可以追加menu 再點配料繼續食及繼續order免費啤酒飲品, 無限量供應, 一邊食一邊欣賞夜景, 五光十色, 真係酒不醉人 人自醉。
如果仲覺得肚子餓