2018-06-25 1467 瀏覽
每次一提到食海鮮,屯門三聖邨總是不二之選。無他,全因這裡嘅海鮮,每日從碼頭上岸便立即送到海鮮檔,海鮮自然是一手靚貨,質素佳,價錢合理,所以附近嘅酒家已經成為近年食海鮮嘅熱門聖地。早前友人相約飯聚,就揀咗三聖街三聖商場地下這間人氣海鮮餐廳「泰海鮮」。長途跋涉來到屯門,加上天氣熱辣辣,所以甫坐下,便立即點支冰凍可樂降降溫。至於選菜方面,既然友人是地膽,所以餐單就決定交由他發辦,而我地就一於坐定定等食。趁仲未人齊,先點個泰皇芝心蝦丸同必食豬扒過吓口癮。蝦丸非常巨型,成個網球咁大粒,外層香脆鬆化,而入面嘅蝦肉亦爽口彈牙,咬到中間,香濃嘅芝士就會傾瀉而出,十級邪惡。接著上桌嘅必食豬扒 ($96)  亦碟頭十足,面頭鋪滿香脆嘅銀魚仔同洋蔥,賣相吸引。先挾起一塊豬扒試試,肉質非常嫩滑,完全唔韌,醃得好入味,既鬆軟又有肉汁,加上面層的香甜嘅豉油味,風味獨特,是送飯嘅最佳拍檔!砵酒焗桶蠔 ($124),熟識筆者的朋友,都知我絕非蠔的粉絲,不過這碟砵酒焗桶蠔真係做得非常出色,蠔肉肥美,外帶焦香,而內裡亦軟嫩滑溜,醬汁甘甜中更帶陣陣酒香,甚得我心。食完桶蠔就輪到試吓呢碟豉椒蟶子皇 ($108),先挾起一串蟶

食完桶蠔就輪到試吓呢碟豉椒蟶子皇 ($108),先挾起一串蟶子肉品嘗,豉椒香氣四溢,雪白的蟶子肉,肉嫩而肥美、爽脆鮮甜,火候控制得啱啱好,而且醬汁無蓋過蟶子本身的鮮味。其實蟶子好易熟,炒的時間很短,如果煮得過時,肉質就會變得硬實,破壞了應有的爽脆口感。

壓尾是一道薑蔥鮑魚煲 ($100),鮑魚體形碩大,還沒送進嘴裡,辛香氣味已經先聲奪人,誘得我口水直流。馬上一試,鮑魚大隻又彈牙,咬下軟熟腍身,非常入味;薑蔥盡吸鮑魚精華,惹味香口,就算淨食都一樣咁滋味。

據知餐廳嘅海鮮係同附近嘅「關財記」攞貨嘅,客人可以自攜海鮮讓師傅加工,又或者乾手淨腳,請餐廳代勞。
2018-06-24
午餐